20 lis 2013

Ciasto ryżowo-kokosowe


Po bardzo udanym eksperymencie z sernikiem ryżowym przyszedł czas na ciasto z ryżu. I tu też miłe zaskoczenie. Struktura ciasta jest bardzo przyjemna, pięknie pachnie kokosem oraz cytrusami. Wierzch przed wstawieniem do piekarnika obficie posypałem cukrem, dzięki czemu stworzyła się chrupiąca karmelowa skorupka.
Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni to przepis dla Was.


Składniki:
  • 200g ryżu
  • 250ml wody
  • 250ml mleka
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 150g cukru
  • 50g wiórek kokosowych
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 jaja
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
Ryż zalać wodą oraz mlekiem, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a ryż będzie miękki. Ugotowany odstawić do przestygnięcia.
Białka ubić na sztywno, żółtka, wiórki, mąkę, mleczko kokosowe, sok i skórkę z pomarańczy połączyć z ryżem, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przełożyć do formy o średnicy 20-21cm, wierzch posypać grubym cukrem.
Piec ok. 50-60 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
Ciasto przed podaniem najlepiej schłodzić.


9 komentarzy:

  1. Muszę zrobić ! Koniecznie :)

    Wygląda mega !

    OdpowiedzUsuń
  2. Z ryżu ? Ciekawa propozycja ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne i z pewnością pożywne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm…podałabym to ciasto na obiad ,piękne.

    OdpowiedzUsuń
  5. To będzie pyszne!! Koniecznie do wypróbowania :)

    http://domowe-wypieki.com/sernik-na-biszkopcie/

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wypróbuję ten przepis bo połączenie smakowe jest niecodzienne i wyjątkowe... pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń