17 gru 2013

Babeczki z makiem i kremem z białej czekolady


Kolejna odsłona makowych wariacji, tym razem zapraszam na babeczki z nutą pomarańczy, kremem z białej czekolady oraz suchym makiem, przyjemnie chrupiącym pod zębami. ;)

Muffiny
Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2 średnie jaja
  • 170ml mleka
  • skórka otarta z pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodać jajka.
Mąkę przesiać z proszkiem i soda, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem, makiem i skórką pomarańczową. Połączyć na niskich obrotach lub za pomocą łopatki.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości masą.
Piec w 180ºC przez 30 minut lub do czasu, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.


Krem*
Składniki:
  • 200g białej czekolady
  • 250ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
W rondelku podgrzewać śmietankę, dodać czekoladę i nie doprowadzając masy do wrzenia rozpuścić ją, przykryć folią, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.
Do zimnej dodać sok pomarańczowy, ubijać mikserem aż zesztywnieje. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować w dowolny sposób.


* - czekoladę w śmietanie proponuję rozpuścić dzień przed robieniem babeczek, wtedy dobrze się schłodzi i ładnie ubije


 

5 komentarzy:

  1. Najpierw makowy sernik, a teraz jeszcze babeczki i to z białą czekoladą, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jeszcze tort z makiem i kremem kawowym, ale nie wiem czy zdążę wstawić go na bloga przed świętami. :)

      Usuń
  2. Super! Krem rewelacja! - kradnę ;) Same babeczki też smakowite. mak <3 I w ogóle bardzo ciekawy i ładny blog, śliczne zdjęcia :) Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pięknie. w życiu tak ładnie nie nałożę kremu!

    OdpowiedzUsuń