Mała wariacja na temat banoffee. Zamiast ciasteczkowego spodu upiekłem razowe kruche ciasto o lekko orzechowym posmaku, a zamiast bitej śmietany jest krem jogurtowy. Kajmak dodatkowo posoliłem bo lubię łamać smaki solą. :)
Razowy spód
Składniki:
- 130g mąki razowej, ja wykorzystałem żytnią
- szczypta soli
- 80g masła
- małe jajko lub żółtko z dużego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Na ciasto wyłożyć arkusz folii aluminiowej tak aby zakrywała dno i boki.
Piec 15 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć folię i dopiekać kolejnych 15 minut aż ciasto się zarumieni.
Upieczone wyjąć i wystudzić.
Krem jogurtowy
Składniki:
- 400g gęstego jogurtu
- 160ml zimnej śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 4 banany
- sok z połowy cytryny
- 350g podgrzanej na wolnym ogniu masy kajmakowej z 1 łyżeczką soli**
Tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.
banoffee to jeden z moich ulubionych deserów :) a tutaj w takiej "wyrośniętej" wersji muszę przyznać, że prezentuje się jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować banoffee z kremem jogurtowym :)
aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie; )
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Kochamy tarty!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony deser! tylko u Ciebie w o wiele lepszej formie;) ja nie wytrzymuję i robię go bardzo niedbale, byle jak najszybciej zjeść ;)
OdpowiedzUsuńświetna tarta, lubię bananowe ciasta ;) poza tym apetycznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńTarta jak marzenie. :)
OdpowiedzUsuńDrogi młody mężczyzno, czy ktoś już docenił twój wyjątkowy talent kulinarno - fotograficzny? Gratuluję i zazdraszczam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńTen niby "talent"(wielkie słowo!) doceniacie Wy no i głównie rodzina, bo to ona jest moim głównym krytykiem. Czasami zdarzy się wygrać jakiś konkurs no i to tyle. :)
Proszę, nie bądź taki skromny. Masz talent. Ogromny talent. I z chęcią bym spróbowała któregoś z Twoich ciast. :) wyglądają przepysznie !:) i na pewno takie są :) Twórz, twórz. A jak kiedyś otworzysz cukiernie to się chwal, będę pierwsza na otwarciu ! :)
UsuńA banany i kajmak to przesłodkie, przecudowne i przekaloryczne połączenie ! uwielbiam ! :)
super wyglądają te banany w środku po przekrojeniu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
http://magicznezyciemarty.blogspot.com/
pycha też!!!
OdpowiedzUsuń