23 lip 2013

Razowa tarta bananowa z kajmakiem i kremem jogurtowym


Mała wariacja na temat banoffee. Zamiast ciasteczkowego spodu upiekłem razowe kruche ciasto o lekko orzechowym posmaku, a zamiast bitej śmietany jest krem jogurtowy. Kajmak dodatkowo posoliłem bo lubię łamać smaki solą. :)

Razowy spód
Składniki:
  • 130g mąki razowej, ja wykorzystałem żytnią
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • małe jajko lub żółtko z dużego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Schłodzić owinięte w folię przez ok. 30 minut, a następnie rozwałkować* na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok. 22-23cm lub tak jak w moim przypadku małą, 22cm tortownicę.
Na ciasto wyłożyć arkusz folii aluminiowej tak aby zakrywała dno i boki.
Piec 15 minut w 180ºC, po tym czasie zdjąć folię i dopiekać kolejnych 15 minut aż ciasto się zarumieni.
Upieczone wyjąć i wystudzić.


Krem jogurtowy
Składniki:
  • 400g gęstego jogurtu
  • 160ml zimnej śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jogurt dzień wcześniej wylać na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić na noc do odsączenia. Jogurt zmiksować z 2 łyżkami cukru oraz ekstraktem z wanilii. Dodać do niego ubitą z pozostałym cukrem śmietanę i delikatnie wymieszać za pomocą łopatki.



Dodatkowo:
  • 4 banany
  • sok z połowy cytryny
  •  350g podgrzanej na wolnym ogniu masy kajmakowej z 1 łyżeczką soli**
Na wystudzonym spodzie rozprowadzić kajmak, ułożyć banany(skropione sokiem z cytryny) i krem.
Tartę schłodzić kilka godzin w lodówce.


 

12 komentarzy:

  1. banoffee to jeden z moich ulubionych deserów :) a tutaj w takiej "wyrośniętej" wersji muszę przyznać, że prezentuje się jeszcze lepiej ;)
    muszę spróbować banoffee z kremem jogurtowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda niezwykle apetycznie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. mój ulubiony deser! tylko u Ciebie w o wiele lepszej formie;) ja nie wytrzymuję i robię go bardzo niedbale, byle jak najszybciej zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna tarta, lubię bananowe ciasta ;) poza tym apetycznie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Drogi młody mężczyzno, czy ktoś już docenił twój wyjątkowy talent kulinarno - fotograficzny? Gratuluję i zazdraszczam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. :)
      Ten niby "talent"(wielkie słowo!) doceniacie Wy no i głównie rodzina, bo to ona jest moim głównym krytykiem. Czasami zdarzy się wygrać jakiś konkurs no i to tyle. :)

      Usuń
    2. Proszę, nie bądź taki skromny. Masz talent. Ogromny talent. I z chęcią bym spróbowała któregoś z Twoich ciast. :) wyglądają przepysznie !:) i na pewno takie są :) Twórz, twórz. A jak kiedyś otworzysz cukiernie to się chwal, będę pierwsza na otwarciu ! :)
      A banany i kajmak to przesłodkie, przecudowne i przekaloryczne połączenie ! uwielbiam ! :)

      Usuń
  6. super wyglądają te banany w środku po przekrojeniu :)
    pozdrawiam !
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń