Pyszny dodatek do obiadu lub smaczna kolacja.
Miękki kalafior, makaron al dente i kremowy beszamel posypany migdałami. Całość można wzbogacić o kawałki smażonego na chrupko boczku.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. ;)
Składniki:
- jeden kalafior
- szklanka ugotowanego makarony penne
- 2,5 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- 400ml mleka
- 2 łyżki migdałów
- 70g startego ulubionego sera
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć ciągle mieszając ok. 1-2 minut na średnim ogniu, aż mąką straci surowość. Do zasmażki dodawać po trochu mleka cały czas mieszając najlepiej trzepaczką.
Sos doprawić, dodać ser i wymieszać do rozpuszczenia się.
Na etapie doprawiania można dodać ocet, ale nie jest to punkt obowiązkowy.
Kalafior i makaron umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, odrobiną pieprzu, zalać sosem i obsypać migdałami. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i zapiekać ok. 15 minut najlepiej z włączoną funkcją opiekania.
Gdy sos i orzechy zaczną się rumienić danie jest gotowe.
Cudne danie, konieczne do zrobienia :) Są w nim same dobre smaki. Makaron, beszamel, kalafior - jestem na tak :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione smaki!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Kalafior, migdały, pysznie. :)
OdpowiedzUsuń