23 lip 2013

Kalafior z penne zapiekany w serowym beszamelu


Pyszny dodatek do obiadu lub smaczna kolacja.
Miękki kalafior, makaron al dente i kremowy beszamel posypany migdałami. Całość można wzbogacić o kawałki smażonego na chrupko boczku.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. ;)

Składniki:
  • jeden kalafior
  • szklanka ugotowanego makarony penne
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki 
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki migdałów
  • 70g startego ulubionego sera
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć ciągle mieszając ok. 1-2 minut na średnim ogniu, aż mąką straci surowość. Do zasmażki dodawać po trochu mleka cały czas mieszając najlepiej trzepaczką.
Sos doprawić, dodać ser i wymieszać do rozpuszczenia się.
Na etapie doprawiania można dodać ocet, ale nie jest to punkt obowiązkowy.


Kalafior i makaron umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać solą, odrobiną pieprzu, zalać sosem i obsypać migdałami. Wstawić do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i zapiekać ok. 15 minut najlepiej z włączoną funkcją opiekania.
Gdy sos i orzechy zaczną się rumienić danie jest gotowe.


3 komentarze:

  1. Cudne danie, konieczne do zrobienia :) Są w nim same dobre smaki. Makaron, beszamel, kalafior - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Kalafior, migdały, pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń