14 mar 2014

Ciasteczka imbirowe


Miękkie w środku, słodkie i jednocześnie dość pikantne w smaku. Lekko zimowe, ale cóż, na ciastka zawsze jest pora. :D


Składniki:
  • 200g masła
  • 250g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, skórkę z cytryny, sodę i przyprawy. W 3 partiach wmieszać przesianą mąkę.
Ciastka formować w zwilżonych wodą dłoniach lub za pomocą łyżki do lodów. Gotowe posypać obficie cukrem pudrem.
Piec w 180ºC ok. 15-20 minut, do czasu aż brzegi zaczną się rumienić.

Wystudzić na kratce.
Smacznego.


5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie. Na pewno zrobię :)

    PS: bedziesz jakieś ciastko rocznicowe prezentował?:) bo pierwszy wpis był rok temu :) czy liczysz od pierwszego przepisu? to wtedy jutro wypada rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezu! Ale ze mnie cienias! Przegapiłbym rocznicę! Dziękuję za przypomnienie. :)
      Oczywiście pojawi się tort z tej okazji, ale nawet nie mam go zrobionego. Będzie z opóźnieniem niestety :(

      Usuń
    2. No to czekam na tort :) I gratuluje z okazji rocznicy. Szczególnie tego że udało ci sie codziennie coś dobrego dodać. Codziennie tu zaglądam i juz wiele przepisów wypróbowałam :) liczę że posty nadal bedą codziennie mimo wcześniejszego straszenia :)

      Usuń
    3. Dziękuję. :)
      Postaram się dodawać coś codziennie, a nawet jeśli nie to kilka razy w tygodniu. Póki co mam ze 20 zapasowych przepisów więc jestem spokojny. :)

      Usuń
  2. Nie uwierzysz, ale zrobiłam bardzo podobne w zeszły weekend i myślałam że u nikogo takich nie zobaczę xD ale mogę potwierdzić, że są pyszne! Ja zawsze sypię dużo imbiru bo uwielbiam ostre ciastka :)

    OdpowiedzUsuń