13 mar 2014

Kokosowy Victoria sponge cake


Angielski klasyk w innej wersji, bo kokosowej. Tradycyjnie to ciasto przełożone jest tylko dżemem truskawkowym i posypane cukrem pudrem u mnie coś na bardziej polskie smaki, bo jak wiadomo lubimy wszystko co z kremem. Tak więc przygotowałem krem na bazie mascarpone, kremówki z odrobioną likieru kokosowego żeby podkręcić smak.


Victoria sponge cake
Składniki:
  • 225g mąki
  • 225g miękkiego masła
  • 225g cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na wolnych obrotach, gdy tylko ciasto stanie się gładkie przestać mieszać.
Dwie 20cm tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozdzielić między nie, wyrównać.
Piec ok. 20-25 minut w 180ºC. Patyczek wbity w środek powinien wyjść czysty.
Upieczone wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.


Krem
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 450ml śmietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego
Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
Mascarpone i śmietankę ubijać na najwyższych obrotach miksera do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta, pod koniec dodać likier i cukier.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 3/4 kremu(zrobiłem to za pomocą szprycy), posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi, przykryć drugim ciasta. Ten udekorować pozostałym kremem.
Schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny.


* - biszkopty można nasączyć np. likierem kokosowym wymieszanym odrobioną wody i cukru.

3 komentarze:

  1. Nieźle, na bogato, lubię tak ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. mistrzostwo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyka, klasyką, ale kokosowa wersja uderza w moje serce :)

    OdpowiedzUsuń