Angielski klasyk w innej wersji, bo kokosowej. Tradycyjnie to ciasto przełożone jest tylko dżemem truskawkowym i posypane cukrem pudrem u mnie coś na bardziej polskie smaki, bo jak wiadomo lubimy wszystko co z kremem. Tak więc przygotowałem krem na bazie mascarpone, kremówki z odrobioną likieru kokosowego żeby podkręcić smak.
Victoria sponge cake
Składniki:
- 225g mąki
- 225g miękkiego masła
- 225g cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dwie 20cm tortownice wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozdzielić między nie, wyrównać.
Piec ok. 20-25 minut w 180ºC. Patyczek wbity w środek powinien wyjść czysty.
Upieczone wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.
Krem
Składniki:
- 250g mascarpone
- 450ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
Mascarpone i śmietankę ubijać na najwyższych obrotach miksera do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta, pod koniec dodać likier i cukier.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 3/4 kremu(zrobiłem to za pomocą szprycy), posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi, przykryć drugim ciasta. Ten udekorować pozostałym kremem.
Schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny.
* - biszkopty można nasączyć np. likierem kokosowym wymieszanym odrobioną wody i cukru.
Nieźle, na bogato, lubię tak ^^
OdpowiedzUsuńmistrzostwo :D
OdpowiedzUsuńKlasyka, klasyką, ale kokosowa wersja uderza w moje serce :)
OdpowiedzUsuń