Długo zastanawiałem się jaki zrobić. Czy z białą czekoladą czy może jednak z musem malinowym? Nie mogłem się zdecydować więc połączyłem dwa w jednym i tak powstał pyszny, słodki i lekko kwaskowaty od malin serniczek.
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g masła
- 1 jajko
Schłodzić 20 minut i wylepić dno tortownicy 20-22cm, nakłuć widelce i piec 20 minut w 180ºC.
Masa serowa
Składniki:
- 800g sera na sernik
- pół szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka lub śmietany kremówki
- 200g białej czekolady
- 1 opakowanie budyniu waniliowego(40g)
- 3 duże jaja lub 4 mniejsze
- szczypta soli
Mleko lub śmietankę zagotować, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Gdyby trwało to długo rondelek można postawić ponownie na ogniu, ale nie należy dopuścić do zagotowania się masy, a jedynie jej podgrzania.
Rozpuszczoną i lekko schłodzoną czekoladę połączyć z masą serową.
Mus malinowy
Składniki:
- 250g malin
- łyżka cukru
Na podpieczony spód wylać masę serowo-czekoladową, a następnie za pomocą łyżeczki delikatnie nakładać mus, tak aby nie zanurzył się w masie. Na koniec wykałaczką zrobić kilka ósemek by powstał ciekawy wzór.
Ciasto(i małą foremkę z wrzącą wodą) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 80-90 minut, aż sernik zetnie się od góry. Gdyby w tym czasie zbytnio się rumienił można nakryć go kawałkiem folii aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz