21 kwi 2013

Sernik z białą czekoladą i musem malinowym

Kolejny do kolekcji serników. :)
Długo zastanawiałem się jaki zrobić. Czy z białą czekoladą czy może jednak z musem malinowym? Nie mogłem się zdecydować więc połączyłem dwa w jednym i tak powstał pyszny, słodki i lekko kwaskowaty od malin serniczek.

Spód
Składniki:

  • 1,5 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g masła
  • 1 jajko
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gdyby nie chciało się dobrze związać można dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
Schłodzić 20 minut i wylepić dno tortownicy 20-22cm, nakłuć widelce i piec 20 minut w 180ºC.




Masa serowa
Składniki:
  • 800g sera na sernik
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietany kremówki
  • 200g białej czekolady
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego(40g)
  • 3 duże jaja lub 4 mniejsze
  • szczypta soli
Ser, cukier, sól, budyń i jaja zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia się składników.
Mleko lub śmietankę zagotować, zestawić z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Gdyby trwało to długo rondelek można postawić ponownie na ogniu, ale nie należy dopuścić do zagotowania się masy, a jedynie jej podgrzania.
Rozpuszczoną i lekko schłodzoną czekoladę połączyć z masą serową.

Mus malinowy
Składniki:
  • 250g malin 
  • łyżka cukru
Maliny z cukrem zmiksować blenderem na mus, a następnie przetrzeć go przez sito aby pozbyć się nasionek.



Na podpieczony spód wylać masę serowo-czekoladową, a następnie za pomocą łyżeczki delikatnie nakładać mus, tak aby nie zanurzył się w masie. Na koniec wykałaczką zrobić kilka ósemek by powstał ciekawy wzór.

Ciasto(i małą foremkę z wrzącą wodą) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC i piec ok. 80-90 minut, aż sernik zetnie się od góry. Gdyby w tym czasie zbytnio się rumienił można nakryć go kawałkiem folii aluminiowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz