13 lis 2013

Sernik nowojorski


Klasyczny NY cheesecake. Bardzo kremowy i delikatny w smaku. Zdecydowanie może on stanowić bazę do różnych wariacji smakowych, ale sam w sobie jest przepyszny. Podawany solo, z owocami czy sosem czekoladowym.

Spód
Składniki:
  • 150g ciastek digestive
  • łyżka cukru pudru
  • 80g masła
Masło rozpuścić, dodać pokruszone ciasteczka i cukier. Masą wylepić dno tortownicy o średnicy 23cm.
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.


Masa serowa
Składniki:
  • 1kg serka Philadelphia
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • szklanka cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia się ich.
Masę wylać na schłodzony spód.
Formę* z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Piec w 180ºC przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejnych 40 minut - wierzch sernika powinien być ścięty.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego wierzchu polewę z kwaśnej śmietany(200g kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru).
Upieczony pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić go najlepiej przez całą noc w lodówce.
Smacznego!


* - sernik pieczony jest w kąpieli wodnej więc tortownicę należy dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, aby woda nie dostała się do ciasta.

 

23 komentarze:

  1. jaki cudowny, wyglada ze sjet bardzo kremowy lekki :D ah lize monitor ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wyszedł, jeszcze nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny! Uwielbiam sernik nowojorski! Piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje wypieki są nieziemskie :)
    Rozpływam się!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piękny!
    Wygląda tak delikatnie i zimowo. Cudny klimat na zdjęciach.
    Pozdrawiam :)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka też jest dobra! Pięknie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję bo wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chcę koniecznie zrobić jutro, mam ser w kostce i mascarpone, mogę użyć pół na pół, czy nie bardzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uda się, choć nie wiem ja wygląda ser w kostce, chodzi o taki niemielony twaróg?

      Usuń
  9. tak, ale zmielę go 3 krotnie

    OdpowiedzUsuń
  10. wyszedł PRZEPYSZNY! Po prostu coś genialnego, na pewno zrobię na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie kupię ciastka digestive i ten ser Philadelphia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio chyba nawet w Tesco je widziałem.

      Usuń
  12. Mam pytanie czy śmietanę dodać tez do ciasta czy ona jest tylko na polewę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szklanka śmietany(ta w składnikach) idzie do masy serowej, a ta podana w przepisie(to 200g z cukrem pudrem) jest polewą.

      Usuń
    2. Kwaśna śmietana, to po prostu zwykła osiemnastka? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  13. Witam serdecznie, mam pytanko, właśnie wyjęłam sernik z piekarnika, po ostygnięciu, ale niestety pękł mi na środku, co zrobiłam nie tak?
    Proszę mi napisać, czy na noc w lodówce zostawić go w tortownicy, czy z niej go wyjąć?
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet wyłożona polewa z kwaśnej śmietany tego nie zakryła?
      Niestety ale serniki tak mają, że podczas stygnięcia pękają, szczególnie wtedy gdy są dłużej pieczone. Nic na to się nie poradzi.

      Ja swoje zostawiam zazwyczaj w tortownicy i dopiero po schłodzeniu je wyciągam z niej.

      Usuń
  14. Niestety pękł sernik wraz z polewą ze śmietany i to po jakimś czasie, gdy zostawiłam do wystygnięcia, ale i tak wygląda pysznie...super przepis, jutro napiszę jak smakuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń