Klasyczny NY cheesecake. Bardzo kremowy i delikatny w smaku. Zdecydowanie może on stanowić bazę do różnych wariacji smakowych, ale sam w sobie jest przepyszny. Podawany solo, z owocami czy sosem czekoladowym.
Spód
Składniki:
- 150g ciastek digestive
- łyżka cukru pudru
- 80g masła
Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
Składniki:
- 1kg serka Philadelphia
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka cukru
- łyżka esencji waniliowej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 4 duże jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
Masę wylać na schłodzony spód.
Formę* z sernikiem wstawić do większego naczynia wypełnionego do połowy wysokości tortownicy gorącą wodą. Piec w 180ºC przez 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec kolejnych 40 minut - wierzch sernika powinien być ścięty.
Na ok. 10 minut przed końcem pieczenia delikatnie wysunąć sernik z piekarnika i rozprowadzić na jego wierzchu polewę z kwaśnej śmietany(200g kwaśnej śmietany wymieszane z 2 łyżkami cukru pudru).
Upieczony pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, a następnie schłodzić go najlepiej przez całą noc w lodówce.
Smacznego!
* - sernik pieczony jest w kąpieli wodnej więc tortownicę należy dobrze zabezpieczyć folią aluminiową, aby woda nie dostała się do ciasta.
jaki cudowny, wyglada ze sjet bardzo kremowy lekki :D ah lize monitor ;p
OdpowiedzUsuńpięknie wyszedł, jeszcze nigdy nie robiłam
OdpowiedzUsuńPyszny! Uwielbiam sernik nowojorski! Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTwoje wypieki są nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńRozpływam się!
Kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJest piękny!
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie i zimowo. Cudny klimat na zdjęciach.
Pozdrawiam :)
Majana
Klasyka też jest dobra! Pięknie podany :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję bo wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńchcę koniecznie zrobić jutro, mam ser w kostce i mascarpone, mogę użyć pół na pół, czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńUda się, choć nie wiem ja wygląda ser w kostce, chodzi o taki niemielony twaróg?
Usuńtak, ale zmielę go 3 krotnie
OdpowiedzUsuńWyjdzie, ;)
Usuńwyszedł PRZEPYSZNY! Po prostu coś genialnego, na pewno zrobię na Święta!
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńGdzie kupię ciastka digestive i ten ser Philadelphia?
OdpowiedzUsuńOstatnio chyba nawet w Tesco je widziałem.
UsuńMam pytanie czy śmietanę dodać tez do ciasta czy ona jest tylko na polewę?
OdpowiedzUsuńSzklanka śmietany(ta w składnikach) idzie do masy serowej, a ta podana w przepisie(to 200g z cukrem pudrem) jest polewą.
UsuńKwaśna śmietana, to po prostu zwykła osiemnastka? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
UsuńTak, gęsta 18% ;)
UsuńWitam serdecznie, mam pytanko, właśnie wyjęłam sernik z piekarnika, po ostygnięciu, ale niestety pękł mi na środku, co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńProszę mi napisać, czy na noc w lodówce zostawić go w tortownicy, czy z niej go wyjąć?
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Nawet wyłożona polewa z kwaśnej śmietany tego nie zakryła?
UsuńNiestety ale serniki tak mają, że podczas stygnięcia pękają, szczególnie wtedy gdy są dłużej pieczone. Nic na to się nie poradzi.
Ja swoje zostawiam zazwyczaj w tortownicy i dopiero po schłodzeniu je wyciągam z niej.
Niestety pękł sernik wraz z polewą ze śmietany i to po jakimś czasie, gdy zostawiłam do wystygnięcia, ale i tak wygląda pysznie...super przepis, jutro napiszę jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)