12 wrz 2013

Sernik snikers


Sernik nad sernikami! Jestem z niego dumny. :)
Zdetronizował on wszystkie inne jakie do tej pory powstały w mojej kuchni. Jest obłędny - kakaowe kruche  ciasto, masa serowa z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, palonym cukrem i kajmakiem, polewa z mlecznej czekolady i słodkiej śmietanki, a na niej warstwa solonych orzeszków ziemnych w ciągnącym się karmelu. Czy to wszystko w jednym serniku nie może być obłędnie pyszne? Aha i jeśli liczycie kalorie to uciekajcie jak najprędzej. :)



Kakaowy kruchy spód
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła
  • duże jajko
  • ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
Do przesianych suchych składników(mąki, kakao, soli, proszku do pieczenia i cukru) dodać zimne masło, posiekać je nożem, a następnie wbić jajko. Wyrobić gładkie ciasto w razie potrzeby gdyby nie chciało się związać dodając odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować, a następnie wyłożyć nim dno oraz boki tortownicy o średnicy 23cm.
Przykryć je papierem do pieczenia, wysypać obciążniki(np. groch) i schować do lodówki na około 30 minut do schłodzenia.
Piec przez 15 minut w 180ºC, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać kolejnych 15 minut.
Podczas gdy spód się piecze przygotować masę serową.



Orzechy w karmelu
Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 50ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 50g masła
  • 6 łyżki gęstej śmietany
  • 150g uprażonych orzeszków ziemnych, solonych
W rondelku rozpuścić cukier z wodą, gotować tak długo, aż powstanie ciemnozłoty karmel(uważajcie, aby go nie spalić), dodać do niego masło oraz śmietanę - może pryskać więc uważajcie. Jeśli masa się zbryliła, podgrzejcie ją delikatnie do ponownego połączenia się.
Odlać połowę przygotowanego sosu(ta część użyjemy do masy serowej), a do drugiej wsypać uprażone orzeszki ziemne. Odstawić do wystudzenia.


Masa serowa
Składniki:
  • 700g kremowego sera z wiaderka
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mleka w proszku*
  • 100g masła orzechowego
  • odlana część przygotowanego karmelu z polewy
  • 100g masy kajmakowej - użyłem takiej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ser zmiksować z jogurtem, masłem orzechowym i karmelem, dodawać naprzemiennie porcję mleka w proszku wymieszanego z mąką oraz jajka.
Przygotowaną masę wylać na podpieczony spód - powinno być jej tyle, aby pozostał "rant" z ciasta o wysokości ok. pół centymetra.** W masie zanurzać kleksy z kajmaku, wyrównać powierzchnię.
Piec przez około godzinę w 170ºC - wierzch powinien być ścięty i może delikatnie się zrumienić.
Sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia.


Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 100g mlecznej czekolady
  • 50ml śmietany kremówki
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką, przestudzić, a następnie wylać na sernik.
Całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem na wierzch sernika wylać przygotowane orzechy w karmelu***(jeśli zbyt zastygły i ciężko je się rozprowadza możecie je delikatnie podgrzać), a następnie cały sernik ponownie schłodzić przez godzinkę w lodówce.


* - przed dodaniem go do masy proponuję je przesiać bo ma ono tendencję do zbrylania się
** - jeśli wyszło jej więcej, możecie masę zamrozić i wykorzystać następnym razem. ;)
*** - masę karmelową wykładamy przed samym podaniem sernika, ponieważ pod wpływem wilgoci z czasem się rozpuszcza

 

20 komentarzy:

  1. Nie przepadam za orzechowymi sernikami, albo po prostu nie jadłam takiego, który by mi zasmakował, choć orzechy lubię a te w karmelu zdobiące Twój sernik wyglądają obłędnie :) meega fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wczoraj był też sernik z mlekiem w proszku:) Ale Twój wygląda 100razy lepiej:):)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to będzie mi się śnił teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę się na niego napatrzeć. Jesteś mistrzem serników.

    OdpowiedzUsuń
  5. A idź mi z kaloriami :P!.
    Mooje smaki, karmel i sernik *_*

    OdpowiedzUsuń
  6. niebo w gębie! :) nie mogę się na niego napatrzeć... tak mnie do niego ciągnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Da się czymś zastąpic mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Możesz je pominąć najwyżej.

      Usuń
  8. Smakowity i kreatywnie wystylizowany! Lubię masło orzechowe i serniki, więc przepis jest idealny dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędne zdjęcia. Robisz wspaniałe potrawy i kompozycje. Muszę tu częściej zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój mąż uwielbia serniki, już się zgłosił na ochotnika że go zrobi przy pierwszym wolnym weekendzie:):)
    Będzie to jego debiut w roli cukiernika, ale wierzę w niego. Dam znać jak poszło...
    Blag, zdjęcia i potrawy obłędne:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia :)
      Pilnuj go tylko, aby nie przypalił karmelu :D

      Usuń
  13. Oh, mistrzu! *.* Facet, robiący takie cuda...
    Sama jeszcze nigdy nie zrobiłam tak obłędnie wyglądającego ciasta, aż żal mi się! Uwielbiam Twoje zdjęcia...! :)

    OdpowiedzUsuń