Tabbouleh w oryginale to potrawa kuchni arabskiej. Robiona jest z bulguru lub kuskusu z dodatkiem pomidorów, ogórków, papryki, mięty i innych warzyw. Po prostu taka wersja sałatki warzywnej. ;)
U mnie dziś coś zdecydowanie pod polskie gusta, bo z wykorzystaniem mojej ulubionej kaszy gryczanej(którą sam prażyłem), natki, pomidorów i twarogu.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej u mnie nie była ona palona i sam delikatnie ja uprażyłem na suchej patelni
- 3 duże pomidory
- 2 średnie zielone ogórki
- pół ostrej papryczki
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny
- duży pęczek natki pietruszki
- łyżka posiekanej mięty
- 50-100g twarogu
- sól, pieprz
Pomidory i ogórki pokroić wraz ze skórką i nasionami w 1cm kostkę.
Cebulę, czosnek, papryczkę, miętę i pietruszkę drobno posiekać. Oliwę, sok i skórkę z cytryny połączyć ze sobą.
Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem, a na koniec pokruszyć twaróg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz