20 lip 2013

Krem jogurtowy


To moje odkrycie roku! Postanowiłem zadedykować mu osobny wpis bo stał się moim ulubionym kremem do przekładania ciast, ozdabiania tortów, łączenia ze świeżymi owocami i po prostu do podjadania. :)
Jest to przepis bazowy, ale można dowolnie go wzbogacać np. o drobinki lub rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, Nutellę,  kawałki owoców, kakao, wszelkiego rodzaju ekstrakty i soki.
Krem wychodzi lekki, puszysty, zwarty i pyszny.

Składniki:
  • 800g jogurtu typu greckiego(dwa opakowania)*
  • 400ml śmietany kremówki
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • cukier**
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody***
 /ilość wystarczająca do przełożenia 3 warstwowego tortu o średnicy ok. 24cm/

Dzień wcześniej przed przygotowywaniem wypieku odsączyć jogurt - wylać go na drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawić do lodówki. Rano w miseczce powinna zebrać się woda.
Kremówkę ubić na sztywno, uważając aby się nie zważyła(używając żelatyny należy dodać właśnie teraz pod koniec ubijania śmietany).
Gęsty jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie za pomocą łopatki wmieszać do niego ubitą śmietanę.

Jeśli chcemy dodać do niego np. masło orzechowe lub inne dodatki smakowe należy wmieszać je na etapie cukru i ekstraktu.


* - używam takiego, do kupienia w sieci sklepów Biedronka
** - decyzję o jego ilości pozostawiam Wam
*** - ja osobiście rzadko kiedy usztywniam ten krem, ale jeśli przekładacie ciężkie ciasta, można wspomóc się nią. Po jej dodaniu warto odstawić krem na jakiś czas do lodówki, aby lekko stężał.

14 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i na pewno zdrowy pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z bananem musi się naprawdę dobrze łączyć i smakować: )

    OdpowiedzUsuń
  3. jak przyjdzie okazja i go zrobię, to na pewno też się zakocham w jego smaku ;-) gdyż kremy na bazie mascarpone są dla mnie za tłuste i ciężkie..

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm, banany <3 Musze kiedyś spróbować tego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie dziwię się, że okazał się hitem :) wygląda obłędnie pysznie! z pewnością wypróbuję do jakiegoś deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany - ale pyszności serwujesz...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ciekawa jestem tego kremu, może również wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Interesujący, musi być naprawdę lekki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boże, w końcu jakiś pyszny krem bez masła masła czy mascarpone, świetne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis :) zrobiłam do tortu krem kokosowy i jest przepyszny. Lekki i nie za słodki, taki jakie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  11. a jakby połączyć krem z masą krówkową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Najpierw proponuję kajmak zmiksować z jogurtem, a później wmieszać ubitą śmietankę.

      Usuń
  12. dzięki! spóbuję i dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń