To moje odkrycie roku! Postanowiłem zadedykować mu osobny wpis bo stał się moim ulubionym kremem do przekładania ciast, ozdabiania tortów, łączenia ze świeżymi owocami i po prostu do podjadania. :)
Jest to przepis bazowy, ale można dowolnie go wzbogacać np. o drobinki lub rozpuszczoną czekoladę, masło orzechowe, Nutellę, kawałki owoców, kakao, wszelkiego rodzaju ekstrakty i soki.
Krem wychodzi lekki, puszysty, zwarty i pyszny.
Składniki:
- 800g jogurtu typu greckiego(dwa opakowania)*
- 400ml śmietany kremówki
- łyżka ekstraktu z wanilii
- cukier**
- łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody***
Dzień wcześniej przed przygotowywaniem wypieku odsączyć jogurt - wylać go na drobne sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawić do lodówki. Rano w miseczce powinna zebrać się woda.
Kremówkę ubić na sztywno, uważając aby się nie zważyła(używając żelatyny należy dodać właśnie teraz pod koniec ubijania śmietany).
Gęsty jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, a następnie za pomocą łopatki wmieszać do niego ubitą śmietanę.
Jeśli chcemy dodać do niego np. masło orzechowe lub inne dodatki smakowe należy wmieszać je na etapie cukru i ekstraktu.
* - używam takiego, do kupienia w sieci sklepów Biedronka
** - decyzję o jego ilości pozostawiam Wam
*** - ja osobiście rzadko kiedy usztywniam ten krem, ale jeśli przekładacie ciężkie ciasta, można wspomóc się nią. Po jej dodaniu warto odstawić krem na jakiś czas do lodówki, aby lekko stężał.
Bardzo fajny i na pewno zdrowy pomysł na krem :)
OdpowiedzUsuńZ bananem musi się naprawdę dobrze łączyć i smakować: )
OdpowiedzUsuńjak przyjdzie okazja i go zrobię, to na pewno też się zakocham w jego smaku ;-) gdyż kremy na bazie mascarpone są dla mnie za tłuste i ciężkie..
OdpowiedzUsuńhmm, banany <3 Musze kiedyś spróbować tego kremu :)
OdpowiedzUsuńnie dziwię się, że okazał się hitem :) wygląda obłędnie pysznie! z pewnością wypróbuję do jakiegoś deseru :)
OdpowiedzUsuńO rany - ale pyszności serwujesz...
OdpowiedzUsuńAle ciekawa jestem tego kremu, może również wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńInteresujący, musi być naprawdę lekki :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:)!
OdpowiedzUsuńBoże, w końcu jakiś pyszny krem bez masła masła czy mascarpone, świetne!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) zrobiłam do tortu krem kokosowy i jest przepyszny. Lekki i nie za słodki, taki jakie lubię.
OdpowiedzUsuńa jakby połączyć krem z masą krówkową? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Najpierw proponuję kajmak zmiksować z jogurtem, a później wmieszać ubitą śmietankę.
Usuńdzięki! spóbuję i dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń