Podstawowy przepis na ciasto do pizzy, calzone lub innych tego typu wypieków. Ciasto wychodzi puszyste w środku, a przy tym bardzo chrupiące na zewnątrz.
Do tej bazy można dodawać ulubione dodatki - np. suszone zioła, pomidory czy tarty parmezan.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka ciepłej wody
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- opcjonalnie pół łyżeczki białego pieprzu
Drożdże, oliwę i cukier rozpuścić w wodzie.
W misce wymieszać mąkę z solą oraz pieprzem, dodać wodę z drożdżami.
Wyrabiać ciasto ok. 5-8 minut, delikatnie podsypując mąką jeśli zbytnio się lepi.
Wyrobione ciasto odłożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w nie pięścią, aby się odgazowało, jeszcze raz szybko wyrobić i można używać.
Aby gotowa pizza była bardziej chrupiąca polecam posmarować rozwałkowany spód oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz