12 maj 2013

Ciasto na pizzę


Podstawowy przepis na ciasto do pizzy, calzone lub innych tego typu wypieków. Ciasto wychodzi puszyste w środku, a przy tym bardzo chrupiące na zewnątrz.
Do tej bazy można dodawać ulubione dodatki - np. suszone zioła, pomidory czy tarty parmezan.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie pół łyżeczki białego pieprzu 
/składniki na jedną dużą pizzę z cienkim spodem/


Drożdże, oliwę i cukier rozpuścić w wodzie.
W misce wymieszać mąkę z solą oraz pieprzem, dodać wodę z drożdżami.
Wyrabiać ciasto ok. 5-8 minut, delikatnie podsypując mąką jeśli zbytnio się lepi.

Wyrobione ciasto odłożyć do miski wysypanej mąką i odstawić na ok. godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie uderzyć w nie pięścią, aby się odgazowało, jeszcze raz szybko wyrobić i można używać.
Aby gotowa pizza była bardziej chrupiąca polecam posmarować rozwałkowany spód oliwą z oliwek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz