5 lis 2013

Tort bezowy z adwokatem, migdałami i sosem zabaglione


Najlepszy tort bezowy jaki jedliście. Słodkie blaty bezowe, adwokatowy krem z mascarpone, prażone migdały i mocno winny sos zabaglione. Kombinacja idealna moim zdaniem :)

Blaty bezowe
Składniki:
  • 7 dużych białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • szczypta soli
Białka ubijać z solą, gdy zaczną sztywnieć łyżka po łyżce dodawać cukier. Pod sam koniec miksowania(czyli po ok. 8-10 minutach) gdy masa będzie bardzo gęsta, lśniąca i sztywna dodać ocet oraz mąkę.

Na papierze do pieczenia narysować 4 koła o średnicy 18cm(po dwie bezy na blaszkę), rozdzielić masę między nie, wyrównać i wstawić obie blaszki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC(z termoobiegiem), po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC i suszyć bezy przez 50-60 minut.
Całkowicie wystudzić przy zamkniętych drzwiczkach(polecam zrobić to wieczorem i pozostawić bezy na noc w piekarniku do ostygnięcia).


Krem adwokatowy
Składniki:
  • 500g mascarpone
  • 150ml śmietany 36%
  • 150ml likieru jajecznego
  • pół szklanki cukru pudru
/składniki powinny być dobrze schłodzone/

Ubić mascarpone ze śmietanką na sztywną masę, dodać likier, cukier i ponownie dobrze zmiksować(byle nie przesadzić bo krem się zważy).


Dodatkowo:
  • 50g uprażonych płatków migdałów
  • pół porcji sosu zabaglione z tego przepisu
Blaty bezowe przekładać przygotowanym kremem. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc(wtedy torcik kroi się idealnie i są widoczne wszystkie warstwy, ja przygotowywałem go na szybko jako prezent i nie zdążył się dobrze zmacerować). Przed podaniem posypać uprażonymi migdałami i polać sosem.

Smacznego!



12 komentarzy:

  1. Aurorko i to jaka! Słodki poranek przyniesie dobry dzień! Tort wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodkie poranki to najlepsze poranki. :>

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny tort :) na pewno go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam adwokat<3 To musi być cudowny tort: )

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ogromny! Wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bezy wyszly cudowne, po przelozeniu kremem niestety zrobily sie miekkie. Czy tak ma byc?
    Marzylam o chrupiacych a tymczasem rozmiekly od kremu. Czy jest na to jakis sposob?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ale blaty naciągają wilgoć od kremu i stają się piankowate.

      Usuń
  7. nie mogę przebywać na Twoim blogu, bo robię się strasznie głodna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tentortjestjakmarzeniedlakażdegopodniebienia,alepycha!!!

    OdpowiedzUsuń