12 cze 2014

Tort z truskawkami



Witajcie po dłuższej przerwie spowodowanej różnymi sprawami w tym wypadkiem i takie tam ;)
Znów zaczynam działać w kuchni ale nie obiecuję, że będę wstawiał posty z taką częstotliwością jak miało to miejsce do tej pory. Postaram się, ale wiecie jak jest...

Dziś zapraszam na bardzo prosty tort z jasnym biszkoptem, kremem na bazie mascarpone i kremówki oraz świeżymi truskawkami.
Coś lekkiego, prostego i przyjemnego ;)

Biszkopt
Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno z cukrem, gdy piana będzie gęsta i lśniąca cały czas miksując dodać żółtka.
Oba rodzaje mąki przesiać przez sito, wmieszać je kolistymi ruchami do jaj za pomocą łopatki.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm. Piec w 180ºC przez 35-40 minut - wbity w środek patyczek powinien być suchy.
Wystudzić, wypiąć z obręczy, przeciąć na pół.

Masa śmietanowa
Składniki:
  • 650ml śmietany kremówki
  • 250g mascarpone
  • 150g białej czekolady
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
Cały czas miksując mascarpone dodać do niego rozpuszczoną czekoladę, gdy masa będzie jednolita dolać bardzo zimną śmietankę. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do czasu uzyskania gęstego i puszystego kremu.
Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę i skórkę z cytryny.


Dodatkowo:
  • duże, równej wielkości truskawki przekrojone na pół
  • 100ml wody wymieszanej z łyżką cukru pudru i 80ml wódki lub jak w moim wypadku rumu
  •  uprażone płatki migdałów oraz kawałki truskawek do dekoracji

W tortownicy której piekł się biszkopt ułożyć jeden z blatów, nasączyć go ponczem, na samym brzegu układać połówki truskawek delikatnie wciskając je w ciasto, gdy powstanie z nich obręcz, wyłożyć na środek 3/4 kremu, wyrównać, przykryć drugim nasączony blatem.
Dowolnie udekorować kremem, owocami i migdałami.
Schłodzić minimum 5-6 godzin w lodówce.


9 komentarzy:

  1. Boski wypiek! Z resztą jak zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny:) po prostu piękny!

    Pozdrawiam
    Back Taste

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ZJAWISKOWO !!!!!!! na tych pięknych fotach :):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się bardzo okazale, musi być naprawdę smaczny, takie połączenia nigdy nie zawodzą: )

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie nawet "najprostszy tort" wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak rozpuścić czekoladę, w kąpieli wodnej.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W rondelku gotujemy wodę, na nim ustawiamy miseczkę(tak aby jej dno nie dotykało gotującej się wody, a jedynie opływała je para), do niej wkładamy czekoladę i już.

      Usuń
  7. Wygląda obłędnie!
    Piękny!

    OdpowiedzUsuń