Dziś zapraszam na jeszcze jeden sernikowy torcik pokryty różowymi różami. Dekoracja wzbudza zachwyt i wcale mnie to nie dziwi, bo ja sam osobiście zakochałem się w tej metodzie szprycowania. Specjalnie, żeby wypróbować swoje zdolności zrobiłem to ciasto. :)
Wyszło jak wyszło, ale myślę, że kolejne będą lepiej wyglądać.
Ciasto
Składniki:
- 180g bardzo miękkiego masła
- 200g cukru
- 265g mąki pszennej
- 3 jaja
- 50g kakao
- 180ml maślanki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu, np. winnego lub spirytusowego
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Do osobnej miski przesiać suche składniki(mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia).
Mieszając na niskich obrotach na przemian dodawać suche składniki oraz maślankę, zaczynając i kończąc na mące. Na sam koniec dodać ocet i jeszcze raz szybko zmiksować.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22cm, wyrównać i piec w 175ºC przez około 40 minut lub aż wbity w ciasto patyczek będzie czysty.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przeciąć na dwa blaty.
Sernik
Składniki:
- 300g mascarpone
- 300g mielonego twarogu lub sera z kubełka
- 3 jaja
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- pół szklanki cukru
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej*
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
Masę wylać do 21-22cm tortownicy i piec przez około 60 minut w 170ºC, sernik powinien być ścięty lecz środek może delikatnie dygotać.
Upieczony schłodzić w lodówce minimum kilka godzin(a najlepiej całą noc) przez składaniem tortu.
Krem
Składniki:
- 220g miękkiego masła
- 600g miękkiego kremowego serka, np. mascarpone
- 2-2,5 szklanki o pojemności 250ml cukru pudru
- 4-5 łyżek śmietany kremówki
- łyżka ekstraktu z wanilii
- łyżka soku c cytryny
- barwnik spożywczy
Krem polecam schłodzić 30 minut, aby zesztywniał - będzie łatwiej go wyciskać.
Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim sernik, pokryć kremem i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu przesmarować kremem(nie musi być to gruba warstwa, wystarczy cieniutka przez którą przebija się ciasto. Takie posmarowanie boków będzie "klejem" dla naszych róży)
Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki(używałem M1 Wiltona) i dekorować nim tort. Jak to zrobić możecie zobaczyć np. w tym filmie.
Gotowy tort schłodzić kilka godzin w lodówce.
* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliście, niestety każdy jest inny i polecam ocenić masę według własnego doświadczenia :)
robiąc taki tort musiszbyć niezwykle wrazliwym człowiekiem ;D
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńPiękny :) Ja nie mam ani cierpliwości, ani zdolności, aby takie cuda wyczarować :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńBoski :o :D też miałam na oku ten patent z różami. Kolor kremu wyszedł Ci piękny :)
OdpowiedzUsuńPiękny serniko - torcik Ci wyszedł :) a jakie idealne warstwy w środku!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życze kolejnych pięknych wypieków :)
Olinka - Smakowy Raj
cudo!!!
OdpowiedzUsuńMateusz wyjdziesz za mnie????????:-))))
Efka
Haha, kto wie? :D
Usuńalbo za mnie :)))
Usuńalbo za mnie!!! ;))))
UsuńIdealnie równy, idealnie różowy i zapewne idealnie pyszny! czekam na kawałek :D
OdpowiedzUsuńMożesz mi taki zrobić; DD
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością. :)
UsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńCudne, takie dziewczęce :)
OdpowiedzUsuńTo chyba musi być cholernie trudne! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie nie, wystarczy dobry krem i tylka w kształcie otwartej gwiazdy. :)
UsuńJest przepiękny :) Od razu zwróciłam na niego uwagę jak dodałeś do akcji torty! :))
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńwidziałam już kiedyś tego typu torty na zagranicznych blogach i zawsze jestem zachwycona. poza tym, zawsze obiecuję sobie, że zrobię taki tort którejś przyjaciółce na urodziny ;).
OdpowiedzUsuńps. czy widzę różaniec na zdjęciu? :D :D :D :D
Nie ma co obiecywać tylko zrobić ;)
UsuńPS. Tak, w końcu się do czegoś przydaje - ładnie świeci w tle ;)
Jak tu pięknie i smakowicie, przeglądam wpisy i co chwila wow- jak pięknie!!!Jak smakowicie:) Gratuluję talentu i pięknego bloga.
OdpowiedzUsuńCudny!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny :) Robiłem dzisiaj identyczną ozdobę na tort jagodowy :) U mnie jutro na Blogu :)
OdpowiedzUsuńZapisuję stronkę, będę zaglądał :D
wygląda obłędnie ... założe się , że smakuje jeszcze lepiej :) ... świetny pomysl na dekoracje
OdpowiedzUsuń