13 paź 2013

Pink rose cheesecake cake czyli serowy torcik w róże


Dziś zapraszam na jeszcze jeden sernikowy torcik pokryty różowymi różami. Dekoracja wzbudza zachwyt i wcale mnie to nie dziwi, bo ja sam osobiście zakochałem się w tej metodzie szprycowania. Specjalnie, żeby wypróbować swoje zdolności zrobiłem to ciasto. :)
Wyszło jak wyszło, ale myślę, że kolejne będą lepiej wyglądać.


Ciasto
Składniki:
  • 180g bardzo miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 265g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 50g kakao
  • 180ml maślanki
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu, np. winnego lub spirytusowego
Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę - trzeba robić to naprawdę długo bo ok. 6-7 minut.
Cały czas miksując dodawać po jednym jajku.
Do osobnej miski przesiać suche składniki(mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia).
Mieszając na niskich obrotach na przemian dodawać suche składniki oraz maślankę, zaczynając i kończąc na mące. Na sam koniec dodać ocet i jeszcze raz szybko zmiksować.
Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 21-22cm, wyrównać i piec w 175ºC przez około 40 minut lub aż wbity w ciasto patyczek będzie czysty.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przeciąć na dwa blaty.


Sernik
Składniki:
  • 300g mascarpone
  • 300g mielonego twarogu lub sera z kubełka
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • pół szklanki cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej*
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej*
Zmiksować ze sobą oba rodzaje sera, cukier i śmietankę. Cały czas delikatnie ubijając dodawać jajka oraz sok i otartą skórkę z cytryny. Na koniec wmieszać oba rodzaje mąki.
Masę wylać do 21-22cm tortownicy i piec przez około 60 minut w 170ºC, sernik powinien być ścięty lecz środek może delikatnie dygotać.
Upieczony schłodzić w lodówce minimum kilka godzin(a najlepiej całą noc) przez składaniem tortu.


Krem
Składniki:
  • 220g miękkiego masła
  • 600g miękkiego kremowego serka, np. mascarpone
  • 2-2,5 szklanki o pojemności 250ml cukru pudru
  • 4-5 łyżek śmietany kremówki
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżka soku c cytryny
  • barwnik spożywczy
Ubijać masło z serkiem stopniowo dodając cukier puder oraz śmietanę, masa ma być dobrze napowietrzona i puszysta. Na koniec wmieszać ekstrakt z wanilii, sok z cytryny oraz różowy barwnik.
Krem polecam schłodzić 30 minut, aby zesztywniał - będzie łatwiej go wyciskać.

Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim sernik, pokryć kremem i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki tortu przesmarować kremem(nie musi być to gruba warstwa, wystarczy cieniutka przez którą przebija się ciasto. Takie posmarowanie boków będzie "klejem" dla naszych róży)
Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdki(używałem M1 Wiltona) i dekorować nim tort. Jak to zrobić możecie zobaczyć np. w tym filmie.
Gotowy tort schłodzić kilka godzin w lodówce.


* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliście, niestety każdy jest inny i polecam ocenić masę według własnego doświadczenia :)

 

25 komentarzy:

  1. robiąc taki tort musiszbyć niezwykle wrazliwym człowiekiem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :) Ja nie mam ani cierpliwości, ani zdolności, aby takie cuda wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski :o :D też miałam na oku ten patent z różami. Kolor kremu wyszedł Ci piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny serniko - torcik Ci wyszedł :) a jakie idealne warstwy w środku!
    Pozdrawiam i życze kolejnych pięknych wypieków :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. cudo!!!
    Mateusz wyjdziesz za mnie????????:-))))

    Efka

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie równy, idealnie różowy i zapewne idealnie pyszny! czekam na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. To chyba musi być cholernie trudne! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nie, wystarczy dobry krem i tylka w kształcie otwartej gwiazdy. :)

      Usuń
  8. Jest przepiękny :) Od razu zwróciłam na niego uwagę jak dodałeś do akcji torty! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. widziałam już kiedyś tego typu torty na zagranicznych blogach i zawsze jestem zachwycona. poza tym, zawsze obiecuję sobie, że zrobię taki tort którejś przyjaciółce na urodziny ;).

    ps. czy widzę różaniec na zdjęciu? :D :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co obiecywać tylko zrobić ;)
      PS. Tak, w końcu się do czegoś przydaje - ładnie świeci w tle ;)

      Usuń
  10. Jak tu pięknie i smakowicie, przeglądam wpisy i co chwila wow- jak pięknie!!!Jak smakowicie:) Gratuluję talentu i pięknego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny :) Robiłem dzisiaj identyczną ozdobę na tort jagodowy :) U mnie jutro na Blogu :)
    Zapisuję stronkę, będę zaglądał :D

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda obłędnie ... założe się , że smakuje jeszcze lepiej :) ... świetny pomysl na dekoracje

    OdpowiedzUsuń