20 lip 2013

Ogórki małosolne


Lubicie? Ja wyjadam ze słoika już na drugi dzień po zrobieniu. :)
Tak przygotowane ogórki są jedną z oznak lata u nas w domu, bo gdy tylko pojawiają się gruntowe zawsze stoi przynajmniej jeden słoiczek z nimi w kuchni. Znikają w tempie ekspresowym, ale i w podobnym je się robi więc zawsze są pod ręką. :)


Składniki:
  • 1kg gruntowych ogórków(warto kupować te niepryskane, bo w przeciwnym razie mogą się one najzwyczajniej w świecie popsuć)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5cm korzenia chrzanu
  • pęczek kwitnącego kopru
  • 1,5 łyżki soli na 1l wody
W dużym słoiku układać naprzemiennie ogórki, pokrojony w mniejsze części czosnek, chrzan oraz koper.
W gotującej się wodzie rozpuścić sól i tak przygotowaną solanką zalać ogórki, przykryć talerzykiem lub nałożyć nakrętkę. Pozostawić na ok. 1-2 dni i zajadać. :)

1 komentarz:

  1. Też mam takie, w kamiennym garnku, jutro już będą dobre-hurra:D

    OdpowiedzUsuń