19 sie 2013

Kruche z jeżynami, bezą i kruszonką


Robiłem dwa podejścia do tego ciasta. Dlaczego dwa? Bo pierwsza partia znikła zaraz po wyjęciu z piekarnika i zdjęcia mogłem zrobić co najwyżej resztką kruszonki w formie. Drugą już przypilnowałem i nie pozwoliłem zjeść choćby kawałka(wiem, terrorysta....) zanim nie zrobiłem swojej sesji(jak to dumnie i szumnie brzmi ;) ).


Ciasto
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru + łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Masło wymieszać z przesianymi suchymi składnikami i rozetrzeć w dłoniach. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim dno formy o wymiarach ok. 15x36cm, ponakłuwać widelcem i piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, aż wierzch zacznie robić się rumiany. W tym czasie przygotować nadzienie jeżynowe, bezę i kruszonkę.


Nadzienie jeżynowe
Składniki:
  • 400g(i więcej!) jeżyn; świeżych lub mrożonych
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


Kruszonka
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 70g masła
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki rozetrzeć w dłoniach.


Beza
Składniki:
  • 2 bialka
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijać z cukrem i solą na bardzo sztywną i gęstą pianę. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dobrze całość zmiksować.

Na podpieczony spód wyłożyć obtoczone w mące jeżyny, ugnieść je łyżką.
Na warstwę owoców wyłożyć ubitą pianę z białek, a ją z kolei obsypać kruszonką.
Piec przez 50 minut, aż wierzch wyraźnie się zrumieni.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne. Kolor bajeczny. W dodatku bardzo lubię styl retro Twoich zdjęć. Klimat jak u babci na podwieczorku, a to są bardzo przyjemne skojarzenia. Któż nie lubi wypieków swoich babć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ono musi być pyszne;) jak tylko dojrzeją moje jeżyny, na pewno wypróbuję:) A zdjęcia cudowne...

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje zdjęcia są świetne i totalnie przekonują mnie do Twoich przepisów: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, musialbys mnie gdzies przywiazac, zebym nie rzucila sie na to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za opinie. Miło się czyta Wasze komentarze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! Ciasto wyszło przepyszne! Trochę sobie mordki poparzyliśmy próbując jeść jeszcze gorące :))) Mam pytanko, jakim aparatem i obiektywem robisz zdjęcia? Ja póki co operuję telefonem, co niestety jest fatalne w skutkach, i powoli przymierzam się do zakupu porządnego sprzętu. Wiem, że aparat to nie wszystko, ale bez niego ani rusz :) z góry dzięki za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam! Ciasto wyszło przepyszne! Trochę sobie mordki poparzyliśmy próbując jeść jeszcze gorące :))) Mam pytanko, jakim aparatem i obiektywem robisz zdjęcia? Ja póki co operuję telefonem, co niestety jest fatalne w skutkach, i powoli przymierzam się do zakupu porządnego sprzętu. Wiem, że aparat to nie wszystko, ale bez niego ani rusz :) z góry dzięki za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakowało. :)

      Używa Canona EOSa 450D z kitowym obiektywem bo innego do zdjęć makro się nie dorobiłem. :)

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. hahahah mam to samo odnośnie robienia zdjęć!!! Cała rodzina już przebiera nogami by spróbować tego co nawymyślałam, a tu muszą się uzbroić w cierpliwość, zresztą ja sama też czasami już nie mogę wytrzymać heh :-)
    A co do ciasta to PYCHOOOTA, lubię takie klasyczne z owocami i bezą :D

    OdpowiedzUsuń