11 lut 2014

Sernik german cake


Dziś zapraszam Was na sernik inspirowany czekoladowym niemieckim tortem przełożonym ganach, kremem z orzechów pekan i wiórków kokosowych. 
Znajdziecie tutaj wszystko co najlepsze. Czekoladowe ciasteczka na spodzie i bokach, warstwę rozpuszczonej czekolady ukryta pod kajmakowym sernikiem, solidny kawałek ciasta czekoladowego i pyszną, karmelową masę z maślanych pekanów i aromatycznego kokosa.

Przepis sam w sobie nie jest wymagający jednak potrzeba trochę czasu na zrobienie wszystkich elementów, finalne złożenie i schłodzenie całości aby dobrze stężała, jeśli macie dwie 21cm średnicy tortownice to praca się skróci, bo można sernik i ciasto piec w tym samym momencie, tak czy siak od święta warto się przemęczyć, zresztą zapewniam że wysiłki zostaną nagrodzone. :)

Spód
Składniki:
  • 200g czekoladowych herbatników
  • łyżka cukru
  • łyżka kakao
  • 100g masła

Herbatniki rozgnieść do powstania okruchów, dodać kakao, cukier oraz rozpuszczone masło, wymieszać.

Takim "mokrym piaskiem" wylepić dno oraz boki tortownicy o średnicy 21cm, schłodzić 2 godziny w lodówce.



Warstwa ganach
Składniki:
  • 150g gorzkiej czekolady
  • łyżka miody
  • 50g masła
  • 1/5 szklanki śmietanki 36%

Wszystkie składniki umieścić w kąpieli wodnej i powoli rozpuścić do powstania jednolitego kremu.

Wylać go na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na ok. godzinę do stężenia.



Ciasto czekoladowe
Składniki:
  • szklanka maki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • pół szklanki posiekanej czekolady(użyłem gorzkiej)
Przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, dodać cukier i kawę.
W osobnej miejsce wymieszać mokre składniki(maślankę, olej, jajko).
Mokre wlać do suchych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia się składników.
Obtoczone w odrobinie mąki kawałki czekolady wmieszać do ciastka kilkoma sprawnymi ruchami.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 21cm. Piec w 180ºC przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.  Upieczone wypiąć z obręczy i wystudzić.


Masa serowa
Składniki:
  • 500g mascarpone
  • 250g mielonego twarogu
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 4 jajka
  • 300g masy kajmakowej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
/ wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

Zmiksować na niskich obrotach oba rodzaje sera ze śmietanką i kajmakiem. Cały czas miksując wbijac po jednym jajku, każdorazowo dokładnie rozprowadzając je w masie. Na sam koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę. 
Masę wylać na schłodzony spód(powinna sięgać do 3/4 wysokości formy), piec w 170ºC przez 60 minut, aż do ścięcia się sernika(środek może delikatnie dygotać przy poruszaniu formą).
Wystudzić go przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Krem
Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki orzechów pekan, posiekanych(swoje wrzuciłem do malaksera i zmiksowałem na bardzo drobno)
  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • 100g masła
Orzechy i wiórki uprażyć na suchej patelni.
W rondelku umieścić śmietankę, cukier, żółtka i masło. Cały czas mieszając doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez 5 minut. Dodać uprażone wiórki i orzechy, dokładnie wymieszać.
Masę odstawić do wystudzenia.

Na sernik wyłożyć połowę kremu, przykryć go ciastem czekoladowym na którym rozsmarować pozostały krem.
Sernik schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Smacznego! :)




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

16 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej sprawdziłyby się orzechy włoskie. Pekany mają podobny smak z tą różnicą, że są bardziej hmmm... maślane? Inaczej nie mogę tego określić.

      W przepisie zapomniałem dodać, że swoje zmieliłem prawie na proszek - w obawie czy aby na pewno krem będzie miał odpowiednią konsystencję, ale z powodzeniem można je tylko posiekać.

      Usuń
    2. przy najbliższej okazji będę próbowała wykonać to cudo!!

      Usuń
  2. Wygląda cudownie!! :) Przepiękny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. boszszsze, ale to cudnie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada, kawa, kokos i... kajmak! toż to prawdziwa rozpusta, marzy mi się taka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie nas rozpieszczasz, ale wiesz? W ogóle mi to nie przeszkadza; D

    OdpowiedzUsuń
  6. serce mi zaczyna szybciej bić jak widzę tak cudowny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  7. To nie sernik, to istna rozpusta! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super a pomysł z kajmakiem i orzechami kusi i inspiruje:)

    OdpowiedzUsuń