5 lip 2013

Rustykalna tarta z jabłkami i rabarbarem bez proszku do pieczenia


Wykonana bez dodatku żadnych spulchniaczy. W cieście nie ma grama proszku do pieczenia czy nawet sody oczyszczonej. Jest ono bardzo cieniutko rozwałkowane dzięki czemu nie mamy zakalca, a jedynie bardzo chrupiącą i kruchą skorupkę utrzymującą słodkie jabłka z rodzynkami i kwaśnym rabarbarem.
Całość doprawiona jest cynamonem, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Obłędnie pachnie już podczas pieczenia.


Masa jabłkowa
Składniki:
  • 2kg jabłek obranych i pokrojonych w ok. 0,5cm plastry
  • 2 łodygi rabarbaru
  •  pół szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru, jednak należy spróbować jabłek i zdecydować ile je dosłodzić
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki soli
  • sok i skórka z połowy cytryny lub z jednej małej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, jeśli masa puściła dużo soku
W dużej patelni połączyć wszystkie składniki prócz mąki. Smażyć, aż jabłka zmiękną, ale nie rozpadną się.
Jeśli jabłka podczas smażenia puściły dużo soku dodać rozrobioną w wodzie mąkę i ponownie zagotować.
Jabłka przestudzić.


Ciasto
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 180g masła
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 całe jajo
  • łyżeczka cynamonu
  • ewentualnie odrobina wody
  • dodatkowo 4-5 łyżek otrębów lub bułki tartej


Mąkę, sól, cynamon i cukier przesiać, dodać zimne masło i posiekać aby było w małych kawałkach. Dodać jajko i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli nie chce się dobrze wiązać dodać odrobinę wody lub jeśli nie liczymy kalorii łyżkę lub dwie masła.
Zagniecione ciasto zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut do schłodzenia w lodówce.

Schłodzone ciasto podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na grubość ok. 2-3mm na podsypaną mąką blacie. Będzie to dość pracochłonne i należy uważać aby nie porwać ciasta.
Tak rozwałkowane wyłożyć do formy na tartę(lub tak jak ja do tortownicy). Wylepić nim dno oraz boki.
Wysypać otręby, wyłożyć jabłka i przykryć pozostałą częścią równie cienko rozwałkowanego ciasta. Brzegi  skleić ze sobą, a z ewentualnych resztek zrobić dekorację.


Piec w 180ºC przez ok. godzinę, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.
Jeśli jabłka były soczyste polecam dodatkowo podpiec sam spód przez ok. 10-15 minut.
Podawać od razu z lodami lub schłodzić i wtedy kroić. Jak widać my nie wytrzymaliśmy i kroiliśmy jeszcze ciepłą. :)


8 komentarzy:

  1. Szarlotka wspaniała,zdjęcia genialne,miłego dnia życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem jak to jest zrobione, że nawet na zdjęciach widać że to ciasto po prostu jest udane i nie ma innej możliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podziwiam Twoje zdolnosci :) Tarta wyglada wprost oblednie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna <3 już mówiłem, że jestem fanem Twoich wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten blog, będę zaglądać. W końcu coś odkrywczego na czym można zawiesić oko i jeszcze upichcić z ciekawością. Mojewypieki niestety od dawna już jedzą własny ogon.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie zdjęcia :) jakie wymiary ma forma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Piekłem w formie o średnicy 26cm.

      Usuń