5 lip 2013

Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą i indykiem


Prosty sposób na wykorzystanie bakłażana. Na dobrą sprawę miałem inaczej go przyrządzić ale w lodówce od 2 czy 3 dni leżała ugotowana kasz, a że nie marnuję jedzenia(który raz już to podkreślam?) postanowiłem ją go nafaszerować. Dodałem mielone mięso z indyka, cynamon, pastę pomidorową, dużo świeżo mielonego pieprzu oraz oregano. Połówki zalałem sosem z żółtego sera i zapiekłem.

Niedługo pojawi się więcej zapiekanych warzyw, ponieważ w ogrodzie jest wysyp cukinii. Pierwszy raz ją sadziłem i nie spodziewałem się, że tak intensywnie i obficie owocuje. Już się boję bo nieopodal posadziłem sporo dyni. Tak więc jesienną porą proszę przygotować się na jej częste pojawianie się na blogu w wersji wytrawnej jak i mojej ulubionej - słodkiej. :)


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 posiekana duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 200g mielonego mięsa z indyka
  • 150g pasty pomidorowej, można zastąpić koncentratem jednak w mniejszej ilości
  • szklanka(jeden standardowy woreczek) ugotowanej kaszy gryczanej
  • garść świeżych listków oregano
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Bakłażana przeciąć na pół, nożem obkroić środek pozostawiając ok. 0,5cm warstwę. Za pomocą łyżki wyciągnąć wnętrze, drobno je posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać czosnek, przyprawy oraz mięso, po 2-3 minutach gdy mięso straci surowość dodać posiekanego bakłażana. Smażyć 6-8 minut, aż bakłażan zmniejszy objętość. Dodać kaszę, pastę pomidorową oraz posiekane liście oregano. Dobrze wymieszać i zestawić z ognia.


Sos serowy
Składniki:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 małe jajko lub np. samo żółtko lub białko z większego
  • łyżeczka musztardy
  • ok. 50g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
 Wszystkie składniki połączyć ze sobą na gładki sos.

Bakłażany posolić i oprószyć pieprzem od wewnątrz, nafaszerować przygotowaną masą, polać sosem i piec ok. 40-45 minut w 180ºC, aż wierzch ładnie się zrumieni.





5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na nadzianie bakłażana. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie! Pewnie też tak smakuje, dzieki za pomysł na obiad (pewnie w niedzielę wypróbuję ;D)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam mojego bakłążana dokładnie wg Twojego przepisu, chociaz farszu wyszło nieco za dużo, wystarczyło żeby nafaszerować jeszcze 2 pomidory i 2 pieczarki ;) jeszcze 10 min w piekarniku - zobaczymy co się stanie :)

    OdpowiedzUsuń