Prosty sposób na wykorzystanie bakłażana. Na dobrą sprawę miałem inaczej go przyrządzić ale w lodówce od 2 czy 3 dni leżała ugotowana kasz, a że nie marnuję jedzenia(który raz już to podkreślam?) postanowiłem ją go nafaszerować. Dodałem mielone mięso z indyka, cynamon, pastę pomidorową, dużo świeżo mielonego pieprzu oraz oregano. Połówki zalałem sosem z żółtego sera i zapiekłem.
Niedługo pojawi się więcej zapiekanych warzyw, ponieważ w ogrodzie jest wysyp cukinii. Pierwszy raz ją sadziłem i nie spodziewałem się, że tak intensywnie i obficie owocuje. Już się boję bo nieopodal posadziłem sporo dyni. Tak więc jesienną porą proszę przygotować się na jej częste pojawianie się na blogu w wersji wytrawnej jak i mojej ulubionej - słodkiej. :)
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 posiekana duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 200g mielonego mięsa z indyka
- 150g pasty pomidorowej, można zastąpić koncentratem jednak w mniejszej ilości
- szklanka(jeden standardowy woreczek) ugotowanej kaszy gryczanej
- garść świeżych listków oregano
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki chilli
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć ok. 5 minut. Dodać czosnek, przyprawy oraz mięso, po 2-3 minutach gdy mięso straci surowość dodać posiekanego bakłażana. Smażyć 6-8 minut, aż bakłażan zmniejszy objętość. Dodać kaszę, pastę pomidorową oraz posiekane liście oregano. Dobrze wymieszać i zestawić z ognia.
Sos serowy
Składniki:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 małe jajko lub np. samo żółtko lub białko z większego
- łyżeczka musztardy
- ok. 50g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Bakłażany posolić i oprószyć pieprzem od wewnątrz, nafaszerować przygotowaną masą, polać sosem i piec ok. 40-45 minut w 180ºC, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Bardzo fajny pomysł na nadzianie bakłażana. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! Pewnie też tak smakuje, dzieki za pomysł na obiad (pewnie w niedzielę wypróbuję ;D)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam mojego bakłążana dokładnie wg Twojego przepisu, chociaz farszu wyszło nieco za dużo, wystarczyło żeby nafaszerować jeszcze 2 pomidory i 2 pieczarki ;) jeszcze 10 min w piekarniku - zobaczymy co się stanie :)
OdpowiedzUsuń