Sezon truskawkowy chyli się ku końcowi więc nie mogłoby zabraknąć moich ulubionych pancakes podanych właśnie z nimi.
Placuszki są cięższe niż tradycyjne pankejki, nie są zbyt słodkie, ale osłodziłem je sobie dodatkową porcją dżemu truskawkowego, który to właśnie się gotował na kuchence. :)
Składniki:
- szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- szklanka maślanki
Jeśli ciasto jest zbyt zwarte dodać maślanki, jeśli zbyt luźne dosypać mąki.
Placuszki smażyć na posmarowanej masłem patelni teflonowej po kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.
- truskwki
- dżem truskwkowy
Placki na poranek mistrza lub obiadowe odsłodzenie :) Szkoda tylko, że sezon na truskawki nieuchronnie się kończy, trzeba będzie zrobić zapasy tych pysznych owoców.
OdpowiedzUsuń