4 lip 2013

Razowe pancakes z truskawkami


Sezon truskawkowy chyli się ku końcowi więc nie mogłoby zabraknąć moich ulubionych pancakes podanych właśnie z nimi.
Placuszki są cięższe niż tradycyjne pankejki, nie są zbyt słodkie, ale osłodziłem je sobie dodatkową porcją dżemu truskawkowego, który to właśnie się gotował na kuchence. :)

Składniki:
  • szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • szklanka maślanki
Obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka z maślanką i miodem. Mokre składniki dodawać w dwóch partiach do suchych każdorazowo dokładnie mieszając, aby niepowstały grudki.
Jeśli ciasto jest zbyt zwarte dodać maślanki, jeśli zbyt luźne dosypać mąki.

Placuszki smażyć na posmarowanej masłem patelni teflonowej po kilka minut z każdej ze stron na średnim ogniu.

Dodatkowo:
  • truskwki
  • dżem truskwkowy

1 komentarz:

  1. Placki na poranek mistrza lub obiadowe odsłodzenie :) Szkoda tylko, że sezon na truskawki nieuchronnie się kończy, trzeba będzie zrobić zapasy tych pysznych owoców.

    OdpowiedzUsuń