7 sie 2013

Brokuł w sosie czosnkowo-koperkowym


Bardzo szybka sałatka z brokuła, który jak wiadomo wspaniale współgra z czosnkiem. ;)
Do tak przygotowanej wersji podstawowej można dodać pokrojoną w kostkę fetę i posypać całość uprażonymi płatkami migdałów.

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu*
  • 2 ząbki czosnku(lub więcej jeśli ktoś lubi, ja dałem 4 ;) )
  • mały pęczek posiekanego kopru
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
 Brokuła umyć, podzielić na różyczki i blanszować około 5 minut w osolonej, gotującej się wodzie. Odcedzić i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Pozostawić na sicie do odcieknięcia.

Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koper, sok z cytryny, sól, pieprz.  Odsączonego brokuła polać sosem. Na tym etapie można dodać ser feta oraz płatki migdałów lub kawałki orzechów włoskich.
Smacznego!


1 komentarz: