8 sie 2013

Masło orzechowe


Lubicie? Jeśli tak to zachęcam do zrobienia go samemu w domu. Jedyne czego Wam potrzeba to orzeszki ziemne, blender i odrobina cierpliwości przy miksowaniu. ;)
Tak przygotowane masło orzechowe wzbogacić można o kakao(o tak!), miód, wanilię, a może o wszystko na raz? To już Wasza decyzja, ja pokazuję wersję podstawową. ;)

Składniki:
  • 500g niesolonych orzeszków ziemnych
  •  sól 

Orzeszki uprażyć na suchej patelni - powinny lekko się zrumienić, ale nie przypalić(masło będzie gorzkie).
Uprażone orzechy przełożyć do misy robota kuchennego, dodać sól wedle uznania i miksować, u mnie masło było gotowe po około 8 minutach, ale czas zależy od mocy robota kuchennego lub blendera.
Z początku orzechy będą bardzo drobno zmielone, ale z czasem zacznie wydzielać się olej i zmienią się w gładką masę. Pod koniec miksowania można dodać miód, cukier, wanilię, kakao, kawałki posiekanych orzechów lub czekoladę.


6 komentarzy:

  1. Masz rację.... Domowe masło orzechowe nie umywa sie do tego ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia na całym blogu.:0

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i chętnie bym zrobiła sama, ale mój blender chyba by sobie nie poradził z takim zadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, a domowe to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  5. No nareszcie jakiś facet wśród kulinarnych blogerów :) Będę wpadać. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń