Lubicie? Jeśli tak to zachęcam do zrobienia go samemu w domu. Jedyne czego Wam potrzeba to orzeszki ziemne, blender i odrobina cierpliwości przy miksowaniu. ;)
Tak przygotowane masło orzechowe wzbogacić można o kakao(o tak!), miód, wanilię, a może o wszystko na raz? To już Wasza decyzja, ja pokazuję wersję podstawową. ;)
Składniki:
- 500g niesolonych orzeszków ziemnych
- sól
Orzeszki uprażyć na suchej patelni - powinny lekko się zrumienić, ale nie przypalić(masło będzie gorzkie).
Uprażone orzechy przełożyć do misy robota kuchennego, dodać sól wedle uznania i miksować, u mnie masło było gotowe po około 8 minutach, ale czas zależy od mocy robota kuchennego lub blendera.
Z początku orzechy będą bardzo drobno zmielone, ale z czasem zacznie wydzielać się olej i zmienią się w gładką masę. Pod koniec miksowania można dodać miód, cukier, wanilię, kakao, kawałki posiekanych orzechów lub czekoladę.
Masz rację.... Domowe masło orzechowe nie umywa sie do tego ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia.
UsuńPiękne zdjęcia na całym blogu.:0
OdpowiedzUsuńUwielbiam i chętnie bym zrobiła sama, ale mój blender chyba by sobie nie poradził z takim zadaniem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, a domowe to już w ogóle!
OdpowiedzUsuńNo nareszcie jakiś facet wśród kulinarnych blogerów :) Będę wpadać. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń