25 sie 2013

Sernik ze skórką pomarańczową, dżemem morelowym oraz bezą z rosą


Dziś można by powiedzieć klasyk, bo sernik z kandyzowaną skórką pomarańczową i rosą. Jednak, żeby nie było nudno od siebie dodałem warstwę dżemu morelowego, duże kawałki orzechów włoskich i bardzo delikatny, kakaowy spód z ciasteczek maślanych.


Spód
Składniki:
  • 170g ciastek maślanych
  • łyżka kakao
  • 70g miękkiego masła
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą, wilgotną masę, którą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 22-23cm.


Masa serowa
Składniki:
  • 700g zmielonego twarogu(może być wiaderkowy, ale z tych gęstych)
  • 4 duże jaja + 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej(lub wedle uznania ;) ) + łyżeczka mąki pszennej
  • 300g jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej*
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Ser zmiksować z jogurtem, cukrem, sokie z cytryny i kardamonem. Gdy wstępnie się połączy dodawać po jednym jajku i rozprowadzać je mikserem około 30s. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz obtoczoną  w łyżeczce mąki pszennej skórkę pomarańczy.
Masę wylać na przygotowany spód. Piec 60 minut w 180º(sernik po tym czasie powinien się lekko zrumienić na wierzchu). Na 15 minut przed końcem zacząć ubijać bezę.


Beza
Składniki:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki pszennej
  • szczypta soli

  • dodatkowo słoiczek dżemu morelowego** oraz garść orzechów włoskich
Białka ubijać z solą aż zaczną robić się sztywne, następnie dodawać w małych partiach cukier. Na sam koniec wmieszać mąkę.
Ubita masa powinna być bardzo sztywna i lśniąca.


Wyjąć sernik z piekarnika( zmniejszyć temperaturę do 150ºC) rozprowadzić warstwę dżemu, przykryć ją ubitymi białkami i posypać kawałkami orzechów. Wstawić całość ponownie do piekarnika i piec 30 minut. Po tym czasie wyłączyć grzanie i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na około 3 godziny, aż ostygnie. Chłodny wstawić do lodówki, po 3-4 godzinach schładzania wypiąć go z obręczy i ponownie schować najlepiej na całą noc. Rano na wierzchu bezy powinny pojawiać się krople słodkiej rosy.


* - ilość zależna od tego jakiego rodzaju sera użyliśmy. Jeśli był rzadki proponuję dać odrobinę więcej
** - jeśli dżem jest bardzo sztywny i ciężko by się rozsmarowywał proponuję podgrzać go z łyżką wody w rondelku(nie gotować!)


 

8 komentarzy:

  1. sernik z efektem wow! fantastycznie to wszystko wymyśliłeś, ślinka leci na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny, uwielbiam serniki!
    Świetne zdjęcia, to światło dzienne odbite? czy sztuczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Światło tylko dzienne, dlatego zdjęcia raz są lepsza, a raz gorsze. ;)

      Usuń
  3. Twoje wszystkie serniki mówią do mnie "zrób mnie" ; ) Nie wiem, na który mam się zdecydować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak doskonale, że aż szkoda go jeść.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach te klasyki:) sernik zawsze i wszędzie. Piękne zdjecia;]

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda cudownie, imponujący sernik! w smaku pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń