Moja pierwsza rolada i nawet wyszła, no przynajmniej w moim mniemaniu choć miałem pewne obawy. ;)
Biszkopt jest bardzo delikatny, puszysty i wilgotny o lekko cytrynowym aromacie nadanym przez skórkę cytrynową, jednak głównym smakiem są jeżyny. Własnoręcznie zbierane w pobliskich lasach(jak wiecie mieszkam na wsi i mam to szczęście, że za płotem zaczyna się las :) ), co przypłaciłem własną krwią nie tylko za sprawą kolców ale i komarów... Tak czy siak się opłacało. ;)
Biszkopt
Składniki:
- 3 duże jaja*
- 5 łyżek cukru**
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej**
- 4 łyżki mąki pszennej**
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
Za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do jajek skórkę cytrynową oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 33x36cm i piec ok. 13-15 minut(do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
W czasie gry biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę do zwinięcia go w roladę.
Upieczony i jeszcze gorący biszkopt "wyrzucić" do góry nogami na ściereczkę obficie oprószoną cukrem pudrem, zdjąć papier i zwinąć wraz z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Frużelina jeżynowa
Składniki:
- 500g jeżyn
- pół szklanki cukru***
- 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce wody
Do ciepłego sosu wlać rozpuszczoną żelatynę intensywnie mieszając aby niepowstały gródki.
Odstawić do lodówki do zgęstnienia.
Krem jeżynowy
Składniki:
- 200g sera mascarpone
- 125ml śmietany kremówki
- całą frużelina jeżynowa
Śmietankę i ser ubijać mikserem, aż staną się puszyste.
Pod koniec ubijania dodać frużelinę.
Roladę delikatnie rozwinąć, wyłożyć na nią krem pozostawiają 1,5-2cm margines z brzegów i ponownie zwinąć. Ułożyć łączeniem do dołu i schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem obsypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.
Smacznego! :)
* - użyłem 3 średni i jednego małego jajka
** - moje łyżki były z górką ;) Jeśli macie wagę elektryczną zważcie mąki - każdej powinno być 40g, a cukru 50
*** - ilość ta zależy od słodkości owoców
Mniam:) wygląda obłędnie. Trzeba będzie zrobić roladę do kawy niedzielnej:) Dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńWyszła i to jak!
OdpowiedzUsuńja mam dużo ciast z imprezy urodzinowej, ale zrobię kiedyś. ; )
OdpowiedzUsuńPierwsza a taka cudowna!!:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń