30 wrz 2013

Ziołowy twarożek z maślanki


Pełen recykling w mojej kuchni. :)
W lodówce była zapomniana butelka maślanki, której termin ważności zbliżał się ku końcowi, aby jej nie zmarnować postanowiłem zrobić twarożek.
Jego przygotowanie jest proste jak budowa cepa, za przeproszeniem. Wystarczy garnek, sitko, papierowy ręcznik i już. :)
Porcja jaka wychodzi z jednego litra nie jest powalająca, ale dla jednej osoby wystarczy w zupełności na smaczne i zdrowe śniadanie.

Składniki:
  • 1l maślanki
  • odrobina soli
  • świeże zioła
Maślankę cały czas mieszając łyżką podgrzewać na wolnym ogniu, aż osiągnie ok. 75ºC - nie martwcie się jeśli nie macie termometru, wystarczy ją obserwować, w pewnym momencie zacznie się rozwarstwiać na grudki twarogu i serwatkę.
Zawartość garnka przelać na sito wyłożone papierowym ręcznikiem lub tetrową ściereczką, pozostawić do odsączenia.*
Gotowy twaróg wymieszać z posiekanymi ziołami oraz solą.
Smacznego! :)


* - robiąc to na papierowym ręczniku uważajcie, aby nie przesadzić bo odbywa się to bardzo szybko i możecie mieć suchy twarożek, no chyba że taki lubicie ;)

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze twarożku z maślanki:) świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie to proste?Ja nie mam ręki do robienia twarogów,ale ten przepis bardzo mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń