Zakochałem się w takich serniczkach! :) Robi się je ekspresowo, są przepyszne no i co najważniejsze bardzo poręczne - całej blaszki nie zabierze człowiek do szkoły a takie już tak. Dla mnie jako sernikomaniaka jest to ogromna zaleta. :D
Dziś proponuję Wam wersję cappuccino z kremem na bazie śmietany kremówki.
Mini serniczki
Składniki:
- 250g mascarpone
- 300g mielonego twarogu
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka cappuccino rozpuszczona w odrobinie gorącej wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 150g ciasteczek maślanych
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, piekarnik rozgrzać do 160ºC.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na dno papilotek wykładać po ok. łyżeczce pokruszonych ciasteczek, delikatnie uklepać i napełnić prawie do pełna masą serową.
Piec ok. 25 minut, aż wierzch będzie ścięty. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Dwukolorowy krem
Składniki:
- 300ml bardzo zimnej śmietany 36%
- łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody
- łyżeczka cappuccino rozpuszczona w łyżce wody
- łyżka cukru pudru
Podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną kawę.
Do worka nakładać kremy tak aby się nie wymieszały - najlepiej jest je zsuwać po przeciwległych ściankach.
Dekorować schłodzone serniczki i podawać.
zachwycające. piękne. ach, kocham serniki w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa :) Wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńRobisz tak bajeczne i urocze dania :)
OdpowiedzUsuńChciałbym Cię zaprosić na swój blog kulinarny: kulinarnerewolucjeanette.blogspot.com - jestem początkująca ale szybko się uczę :) Pozdrawiam
tego mi teraz potrzeba! :)
OdpowiedzUsuńAch, wyglądają idealnie; )
OdpowiedzUsuńmm! pychotka :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZamówiłam nowe tylku, będę testować twój przepis:)
OdpowiedzUsuń