Moja wariacja na punkcie pączków, bo te są z dodatkiem marchewki, cynamonu i orzechów włoskich. Istna drożdżowa wersja ciasta marchewkowego.
Żeby zaoszczędzić kilka kalorii zostały one upieczone, a nie poddane kąpieli w litrach oleju, ale jeśli nie macie powodów ku temu aby się ograniczać z powodzeniem można je usmażyć.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka*
- pół szklanki cukru
- 1 duże jajko
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- pół łyżeczki soli
- 50g rozpuszczonego masła
- 1 duża marchew starta na drobnych oczkach
- 50g świeżych drożdży
- łyżeczka skórki z cytryny
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
W misie miksera wymieszać mąkę, cukier, sól, przyprawy, skórkę z cytryny. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz jajko. Wyrobić ciasto za pomocą haków miksera przez ok. 5 minut, dodać masło, marchew oraz orzechy. Miksować kolejne 3-4 minuty, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.
Wyrobione przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypany mąką blat, rozwałkować na grubość 2,5cm, za pomocą dużej szklanki wycinać koła, a następnie w każdym z nich z pomocą kieliszka wyciąć mniejszy otwór. Gotowe oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 15 minut w 180ºC, jeszcze ciepłe polukrować i obsypać kolorową posypką lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!
* - ilość mleka zależy od mąki. Gotowe ciasto powinno być miękkie i raczej klejące.
Marchewkowe ? Z orzechami ? Istny raj dla podniebienia !
OdpowiedzUsuńświetnie to wymyśliłeś :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę takich donutów ;D
OdpowiedzUsuńGenialne!!! Ale proszę podać sposób zrobienia tego cudownego lukruuuuu...........
OdpowiedzUsuńKilka kopiastych łyżek cukru pudru roztartych z sokiem z cytryny, nie podam proporcji bo ja zawsze na oko robię ;)
Usuń