6 mar 2014

Kostka chałwowa


Znacie już kostkę kajmakową oraz kostkę kawową. Tym razem zapraszam na jej chałwową wersję.
Przygotowana na moim ulubionym cieście czekoladowym nasączony kakao. Masa powstała z utarcia chałwy z mascarpone i jogurtem greckim, lekkości nadaje mu ubita na sztywno śmietana kremówka. Zdecydowanie coś dla łasuchów.

Ciasto
Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu
Jajka(całe) ubić z cukrem na najwyższych obrotach miksera, aż staną się jasne, gęste i znacznie zwiększą swoją objętość, zmniejszyć obroty, wlać olej i sodę.
Na najniższych obrotach miksera dodawać w 3 partiach przesianą mąkę z kakao(przy ostatniej dodać ocet) i mleko. Ciasto wylać do formy o wymiarach 30x35cm.
Piec w  180ºC przez 25-30 minut, aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Ciasto urośnie z górką, więc ostrym nożem należy je wyrównać po całkowitym wystudzeniu, a następnie obrócić płaską stroną do góry.

Poncz
Składniki:

  • 3/5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać do dobrego połączenia się, tak przygotowanym ponczem nasączyć blat.


Masa chałwowa
Składniki:
  • 250g mascarpone
  • 300g chałwy
  • 400g jogurtu greckiego
  • 300ml zimnej śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wody
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
Zmiksować ze sobą mascarpone, połamaną na mniejsze kawałki chałwę, jogurt grecki, miód i cukier. Gdy masa będzie gładka dodać rozpuszczoną żelatynę.
Śmietankę ubić na bardzo sztywno, za pomocą łopatki wmieszać do masy chałwowej. Wyłożyć ją na nasączone i wystudzone ciasto.
Przykryć i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż nie stężeje.

Polewa czekoladowa
Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżka miody
  • 3 łyżki mleka
  • 3-4 kostki białej czekolady
  • łyżka masła
Oba rodzaje czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciemną wylać i rozprowadzić na całym cieście, białą przełożyć do woreczka z malutkim nacięciem, wyciskać paski, a następnie wykałaczką zrobić wzór.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż wszystko dobrze stężeje.
Smacznego!




Ciasta przekładańce

21 komentarzy:

  1. jaka pychotka .... aaaaaaa .... a ja na diecie :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla łasuchów i coś zdecydowanie dla mnie: ) Uwielbiam chałwę; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny blog. Ciasta wyglądają ślicznie ale i są kaloryczne. Przeczytałam w wcześniejszych wpisach o Twojej diecie i spadku wagi. Powiec, jak udaje Ci wytrwać? Raczysz się jednym kawałkiem czy siegasz po kolejny?
    Pozdrawiam :]
    -kaludia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to żywię się głównie słodyczami, co do utrzymania wagi. Ostatnio mi się przytyło 5kg, ale to przez zimę i mniejszą ilość uchu. Teraz dietka. ;)

      Usuń
  4. To już wiem w jakiej kolejności je ustawię :D
    Kostka kajmakowa->Kostka chałwowa->Kostka kawowa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą jeszcze co najmniej dwie. Jedna jagodowa, a druga makowa. ;)

      Usuń
  5. Kurczaczki, za chałwą nie przepadam, ale jak patrzę na to ciasto to kusi...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale Ty kusisz!!! No i muszę spisać przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Mateusz z pod Twojej ręki zawsze wychodzą cuda! :)
    Pozdrawiam, a przepisem na pewno sie zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam tą kostkę, jest pyszna. Dla mnie jednak masa chałwowa trochę za słodka. Następnym razem pominę miód i nie dodam go do masy. Ale jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to powinien zrobić ściśle wg przepisu. Będzie powtórka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jak zrobiles ten wzorek na wierzchu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wylana polewa z ciemnej czekolady, na to z woreczka cienkie stróżki białej, póki obie cą płynne przeciągamy np. wykałaczką po wierzchu. ;)

      Usuń
  10. A ja mam pytanie na jakiej blaszce pieczesz swoje ciasta (chodzi mi o wymiary)? Chciałabym, żeby wychodziły takie wysokie jak Twoje, stąd moje pytanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej!
      Tak jak napisałem w przepisie, blaszka 30x35cm. Nie wiem czy to standardowy wymiar, ale ja taką dysponuję. ;)

      Usuń
  11. Hej! Z Twojego przepisu wynika, że śmietanę ubijamy łopatką. (jaką) Nie można mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czytanie ze zrozumieniem.... Łopatką tylko wmieszać ją do wcześniej przygotowanej masy.

      Usuń
  12. "obrócić płaską stroną do góry", czyli góra ma być na spodzie, a spód na górze? I na spód wylewać masę z chałwą?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam! Ciasto wygląda przecudownie :) dlatego skuszę się i zrobię je na nadchodzące Święta :) I stąd moje pytanie...: Czy ciasto jest bardzo słodkie przez ilość miodu dodawaną do niego? Czy można dodać go mniej, albo wcale? Pozdrawiam i zazdroszczę talentu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej!
      Nie, ciasto nie jest aż tak słodkie. Oczywiście miód można pominąć, ale moim zdaniem dobrze podkreśla smak chałwy.

      Usuń