29 lis 2013

Truflowe ciasto czekoladowe


Ciasto na depresję, bo czy 300g gorzkiej czekolady nie jest w stanie poprawić humoru? :)

Składniki:
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 5 dużych jajek
  • szklanka cukru
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, na najniższą półkę wstawić naczynie z gorącą wodą.


Masło oraz czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier - ma powstać gęsta i błyszcząca masa jak na bezy. Cały czas miksując wlać żółtka, a następnie delikatnie, za pomocą łopatki wmieszać rozpuszczoną czekoladę.
Masę przelać do tortownicy o średnicy 23cm lub jak w moim przypadku keksówki 40x10cm.
Ciasto piec na środkowej półce przez około 40 minut - aż wbity w środek patyczek będzie suchy.

Podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub konfiturą morelową(zdecydowanie polecam ostatni wariant ;) )
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Środek tego ciasta jest cudowny<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na takie cudownie gliniaste <3 Idealne na aurę za oknem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko, co czekoladowe, biorę bez mrugnięcia okiem. Wspaniałe ciasto, ciężkie, wilgotne, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ gęste... Musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń