Sernik jak szarlotka, trochę jesienny, pięknie pachnący cynamonem i pieczonymi jabłkami. Z chrupiącą kruszonką, delikatną masą serową o lekko cytrusowym aromacie.
Zachęcam do wypróbowania. :)
Spód
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g masła
- duże jajko
Tortownicę z ciastem wstawić na pół godziny do lodówki, po tym czasie podpiekać je przez 20 minut w 180ºC.
Kruszonka
Składniki:
- 120g mąki
- 60g masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 80g cukru
Masa serowa
Składniki:
- 1kg mielonego twarogu
- szklanka jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru
- 100g miękkiego masła
- 5 jaja
- skórka otarta z pomarańczy
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3-4 jabłka pokrojone w 2cm plastry
Masę przelać na podpieczony spód, ułożyć na wierzchu plastry jabłek, oraz posypać przygotowaną kruszonką.
Piec przez 60-70 minut w 170ºC, aż do zrumienienia się z wierzchu.
Przed podaniem schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Szarlotka sernikowa , sernik szarlotkowy ... pyszności po prostu :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący :)
OdpowiedzUsuńCudowny, podobny do mojego, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków, dziękuję za wpis do akcji Z cynamonem.:-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńpołączenie najpopularniejszych ciast - musiało być pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i szarlotkę, i sernik:)
OdpowiedzUsuńJeden z cudownych przepisów, które łączą najlepsze smaki ciast :). Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń