Nie, nie dyniowa tylko z dynią, bo smak dyni nie jest w niej zbyt wyczuwalny, ale za to nadaje ona ciastu niezwykłą wilgotność i miękkość. Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie! Szczególnie polecam ją dla osób na diecie, bo nie ma w niej grama tłuszczu. :)
Składniki:
- 400g startej na drobnych oczkach dyni*
- 6 jaj(białka i żółtka oddzielnie)
- 250g cukru
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z dużej pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Ciasto przelać do dużej, dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na babkę lub zwykłej tortownicy.
Piec 60-70 minut w 180ºC, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Krem
Składniki:
- 150g gęstego, kremowego serka - użyłem "Mój ulubiony"
- 4 czubate łyżki cukru pudru
- 40g miękkiego masła
- łyżka kwaśnej śmietany
Wystudzoną babkę polać lukrem i za pomocą szprycy udekorować kremem.
* - nie, na tych najdrobniejszych oczkach, tylko tych pośrednich. W przeciwnym razie wyjdzie puree ;)
Babek nie lubię bo są suche ale jak mówisz że tutaj dynia daje wilgotności to muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda ten krem!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity przepis na babkę z dynią. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń