29 lis 2013

Babka z dynią i kremem z serka


Nie, nie dyniowa tylko z dynią, bo smak dyni nie jest w niej zbyt wyczuwalny, ale za to nadaje ona ciastu niezwykłą wilgotność i miękkość. Zdecydowanie zachęcam do wypróbowania. Na pewno się nie zawiedziecie! Szczególnie polecam ją dla osób na diecie, bo nie ma w niej grama tłuszczu. :)


Składniki:
  • 400g startej na drobnych oczkach dyni*
  • 6 jaj(białka i żółtka oddzielnie)
  • 250g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pozostałe składniki wymieszać ze sobą do połączenia, a następnie delikatnie wmieszać pianę z białek.
Ciasto przelać do dużej, dobrze wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na babkę lub zwykłej tortownicy.
Piec 60-70 minut w 180ºC, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.


Krem
Składniki:
  • 150g gęstego, kremowego serka - użyłem "Mój ulubiony"
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 40g miękkiego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
Masło utrzeć z cukrem, dodać serek oraz śmietanę, zmiksować na gładki, puszysty krem.
Wystudzoną babkę polać lukrem i za pomocą szprycy udekorować kremem.


* - nie, na tych najdrobniejszych oczkach, tylko tych pośrednich. W przeciwnym razie wyjdzie puree ;)

3 komentarze:

  1. Babek nie lubię bo są suche ale jak mówisz że tutaj dynia daje wilgotności to muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity przepis na babkę z dynią. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń