27 gru 2013

Cynamonowe choinki


Takie oto ciacha całkiem niedawno powstały. Musiałem wykorzystać foremkę, którą dostałem w prezencie(jeszcze raz dziękuję Malwinko :) ).

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 170g masła
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z cytryny
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • jedno jajko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Mąkę przesiać z soda i cynamonem, dodać masło pokrojone w mniejsze części i wszystkie pozostałe składniki.
Ciasto miksować z użyciem haków do wyrabiania(lub zrobić to ręką ;) ), aż zbije się w jednolitą kulę. Gdyby nie chciało dobrze się połączyć dodać łyżkę śmietany. Ma powstać miękkie, klejące się ale zwarte ciasto. Wyjąć je na omączony blat, rozwałkować na grubość 0,5cm, wycinać choinki foremką.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 20 minut w 180ºC aż do momentu gdy zaczną rumienić się z brzegów. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • szklanka cukru pudru
  • odrobina zielonego barwnika
  • kolorowe perełki
Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka, utrzeć je z cukrem pudrem i barwnikiem na gęsty lukier(w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody), wystudzone ciasteczka maczać w nim, posypać perełkami i odstawić do stwardnienia na ok. 2-3 godziny.
Smacznego!





  

2 komentarze: