28 gru 2013

Śledzie w pomidorach


Zawsze tylko w śmietanie i oleju, a tym razem doszły nowe na świątecznym stole. W pomidorach z cynamonem i rodzynkami. Lekko słodkie, lekko słone, lekko kwaśne. Zdecydowanie wpiszą się w mój śledzowy repertuar. :)

Składniki:
  • 700g solonych płatów śledzia
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki rodzynek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • pieprz, sól
Śledzie odmoczyć z nadmiaru soli, cebulę pokroić w cienkie plasterki, sparzyć wrzątkiem przez 2-3 minuty, aby pozbyć się goryczki.
W  miseczce połączyć koncentrat, olej, cynamon, cukier. Dodać pokrojone śledzie, cebulę, rodzynki, przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i wstawić na na noc do lodówki.
Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, szczególnie sparzenie cebuli bardzo mi się podoba, nie przepadam za surową, ale oleju ilość chyba bym zmniejszyła? A cynamon w pomidorach uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, podoba mi się sparzenie cebuli, nie przepadam za surową. Zmniejszyłabym ilość oleju, co sądzisz?
    Reszta ekstra i chyba zrobię bo smaku mi narobiłeś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak najbardziej możesz zmniejszyć ilość oleju i dodać więcej pasty pomidorowej, albo może suszone pomidory w oliwie? Myślę, że sprawdziłyby się świetnie. :)

      Usuń
    2. suszone pomidory z zalewy to jest to! dzięki za pomysł

      Usuń