Zawsze tylko w śmietanie i oleju, a tym razem doszły nowe na świątecznym stole. W pomidorach z cynamonem i rodzynkami. Lekko słodkie, lekko słone, lekko kwaśne. Zdecydowanie wpiszą się w mój śledzowy repertuar. :)
Składniki:
- 700g solonych płatów śledzia
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- pół szklanki rodzynek
- pół łyżeczki cynamonu
- 300g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka cukru
- liść laurowy
- pieprz, sól
W miseczce połączyć koncentrat, olej, cynamon, cukier. Dodać pokrojone śledzie, cebulę, rodzynki, przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i wstawić na na noc do lodówki.
Smacznego! :)
Zapraszamy do akcji "Zrównoważona ryba na święta" i do wzięcia udziału w naszym konkursie na rybę z zielonej listy :) Ten przepis doskonale wpisuje się w założenia. Na zgłoszenia czekamy do sylwestra. Do wygrania gadżety kuchenne od WWF. Warto!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, szczególnie sparzenie cebuli bardzo mi się podoba, nie przepadam za surową, ale oleju ilość chyba bym zmniejszyła? A cynamon w pomidorach uwielbiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, podoba mi się sparzenie cebuli, nie przepadam za surową. Zmniejszyłabym ilość oleju, co sądzisz?
OdpowiedzUsuńReszta ekstra i chyba zrobię bo smaku mi narobiłeś :D
Tak, jak najbardziej możesz zmniejszyć ilość oleju i dodać więcej pasty pomidorowej, albo może suszone pomidory w oliwie? Myślę, że sprawdziłyby się świetnie. :)
Usuńsuszone pomidory z zalewy to jest to! dzięki za pomysł
Usuń