31 sty 2014

Pączki czekoladowe z nutellą


To był mój mały kuchenny eksperyment, trochę obawiałem się czy drożdże udźwigną kakaowe ciasto, ale dały radę i wyszły przepyszne pączusi wypełnione kremem z mascarpone i nutelli, oblane polewą z mlecznej czekolady i posypane posiekanymi orzechami.
Wiem, że nie każdy lubi odbiegać od tradycji dlatego niedługo pokażę Wam przepis na pączki z różą. Które przygotujecie to Wasza decyzja. :)


Pączki
Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 50g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szklanka mleka
  • 3 duże jajka
  • 50g roztopionego masła
  • łyżka spirytusu
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku razem z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 5-10 minut.
Pozostałą mąkę przesiać razem z kakao i sola.
Jajka(całe) ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać do niej wyrośnięty zaczyn oraz mąkę.
Po ok. 6-7 minutach wyrabiania wlać rozpuszczone masło oraz spirytus. Zagnieść do całkowitego wchłonięcia się ich.
Misę przykryć ściereczką i dostawić na 1-1,5 godziny do momentu, aż podwoi ono swoją objętość(ze względu na dodatek kakao może zająć to trochę więcej czasu niż zwykle).

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić aby je odgazować, rozpłaszczyć na grubość. ok. 2 cm i szklanką o średnicy 6cm wycinać pączki.
Układać je na podsypaną mąką blacie, przykryć ściereczką i odczekać pół godziny, aż dobrze się napuszą.
W tym czasie olej rozgrzać do 180ºC. Smażyć po kilka sztuk tak aby nie stykały się z sobą i temperatura tłuszczu nie spadła.
Z każdej strony powinny smażyć się 2-2 i pół minuty, aby nie były surowe w środku.
Upieczone okładać na tacach wyłożonych papierowym ręcznikiem, całkowicie wystudzić przed nadziewaniem.


Nadzienie
Składniki:
  • 500g mascarpone
  • 300g nutelli
Wszystko razem wymieszać.

Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy nadziewać pączki.
Wierzch udekorować polewą z mlecznej czekolady(150g czekolady rozpuszczone z 50g masła i 2 łyżkami mleka) i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, ale dla mnie chyba aż za dużo czekolady. Nadzienie z samego serka albo konfitury wiśniowej załatwi jednak sprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjny pomysł:d zapisuje przepis, uwielbiam czekoladowe ciasta:d

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł i wykonanie genialne! bardziej czekoladowo wyglądać nie mogą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich pączków to ja jeszcze nie jadłam, ale wyglądają po prostu przecudownie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysl :) Musza byc smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Padałam ... co prawda pączków nie lubię ale takie , takie to po prostu bajka !

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widzę takie pączki!
    Eksperyment udany, szkoda tylko, że nie mogę ich spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Eksperyment jak najbardziej udany! GENIALNE są te pączki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuje od razu jak wróce !
    Pozdrowienia z Bukowiny ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, a mi się wydawało, że zwykłe pączki są taaakie kaloryczne... ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bomba kalorii, ale co tam :) Ja chyba będę robić w sobotę :)

      Usuń
  11. Wow no super eksperyment :) Jadlam czekoladowe paczki ale jakos mi nie smakowaly ale moze takie polskie beda lepsze hmmm

    OdpowiedzUsuń
  12. Zagladam pierwszy raz....piekny blog, zdjecia i baardzo kuszące slodkosci....
    Bardzo podoba mi się pomysł na te czekoladowe pączusie.... kaloryczne ale muszą smakować niebiańsko...:)

    OdpowiedzUsuń