1 lut 2014

Kruche migdałowe ciasteczka


Łatwy i przyjemny przepis, w sam raz na dodatek do kawy albo herbaty. :)


Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 170g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszki do pieczenia
Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać z migdałami oraz cukrem, dodać zimne masło, posiekać nożem do momentu powstania małych okruchów.
Dodać rozbełtane jajka i zagnieść gładkie, lekko klejące się ciasto, zawinąć je w folię, uformować w gruby(ok. 5cm szerokości) wałek, schłodzić ok. 3-4 godzin.
Schłodzone ciasto pokroić ostrym nożem na 0,5cm plastry, piec w 180ºC przez 11-12 minut, do zrumienienia się.

Całkowicie wystudzone ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ciasteczka na pewno pyszne. Chciałam też powiedzieć, że uwielbiam Twoje zdjęcia - są świetne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia bardzo zachęcają do ich zrobienia ! Czekolada i migdały super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbia je - idealne do maczania w kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podobają Twoje zdjęcia ...jak to robisz ?

    OdpowiedzUsuń