Ciasto na wiosenną(?) depresję bo z ogromną dawką czekolady. ;)
Spód stanowi ciasto truflowe bez grama mąki, wierzch to przepyszny mus z białej czekolady i śmietanki. Zdecydowanie na jednym kawałku ciężko jest zaprzestać. Jeśli lubicie takie lekkie i jednocześnie ciągnące się konsystencje ciast, wart wypróbować przepis.
Spód
Składniki:
- 3 jajka
- 150g gorzkiej czekolady(ok. 70% kakao)
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 90g masła
- 80g cukru
Białka ubić na sztywno z cukrem(jak do bezy), cały czas miksując dodać żółtka i ubijać na najwyższych obrotach jeszcze przez 2-3 minuty.
Dolać do jaj przestudzoną masę czekoladową i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać, tylko do uzyskania jednolitego brązowego koloru.
Ciasto wylać do formy o średnicy 21cm(dno wyłożone papierem do pieczenia, a boki dokładnie wysmarowane masłem). Piec w 170ºC przez 30-35 minut. Ciasto po tym czasie powinno znacznie wyrosnąć i stworzyć chrupiącą skorupkę na wierzchu(wbijanie patyczka nie sprawdza się w tym przypadku, będzie on zawsze mokry ;) ).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obkroić delikatnie nożem boki i zostawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie opadnie i popęka. Tak ma być.
Mus z białej czekolady
Składniki:
- 550ml bardzo zimnej śmietanki 36%
- 300g białej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 50g masła
- łyżeczka skórki z cytryny
- łyżka żelatyny
Pozostałą śmietankę ubić na bardzo sztywno z cukrem. Dodawać ją w 3-4 partiach do rozpuszczonej czekolady, każdorazowo delikatnie mieszając.
Przygotowany mus wylać na wystudzone ciasto. Schłodzić 3-4 godziny w lodówce, przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!
Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli-H
Idealny deser dla mnie:) Jeszcze nie przymierzałam się do białego musu, ale ten z dodatkiem żelatyny musi wyjść zawsze:)
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho. Pozdrawia Back Taste;)
Przydałaby mi się teraz taka duża porcja czekolady ;)
OdpowiedzUsuńWow, ale ciacho! Zdjecia mowia same za siebie... :)
OdpowiedzUsuń