Na wstępie chcę podziękować wszystkim którzy odwiedzają mojego bloga. Jest już ponad 1000 polubień na FB, bardzo mnie to cieszy, że z dnia na dzień przybywa odbiorców. To moja motywacja do działania i wymyślania coraz to nowych przepisów. Dziękuję raz jeszcze, a z tej okazji zapraszam Was na tort bezowy z orzechami laskowymi, czekoladą i kremem kawowym. :)
Blaty bezowe
Składniki:
- 6 dużych białek
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki uprażonych, obranych ze skórki i zmielonych na mąkę orzechów laskowych
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu
- 3 łyżki kakao
Orzechy za pomocą łopatki wmieszać w pianę.
Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy 20cm, wyłożyć na nie bezę, wyrównać i piec w 150ºC przez około 60 minut.
Upieczone wystudzić przy delikatnie uchylonym piekarniku.
Krem kawowy
Składniki:
- 200ml śmietany 36%
- 250g mascarpone
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru kawowego
- 4 łyżki cukru pudru
Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz szybko zmiksować.
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą bezą i resztą kremu.
Schłodzić minimum 4-5 godzin w lodówce.
Przed podaniem udekorować posiekaną gorzką czekoladą oraz uprażonymi orzechami.
Smacznego!
Jaka rozpusta. Ale jest okazja, trzeba świętować: )
OdpowiedzUsuńBajka...
OdpowiedzUsuńCoś podobnego ostatnio właśnie za mną chodzi... Pycha!
OdpowiedzUsuńo rajuś !!!!! zjadłabym ten torcik nawet przez monitor ... wygląda nieziemsko :0)))
OdpowiedzUsuńBez nie lubię ale ta wygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tych zdjęciach :)) w ciastach zresztą też
OdpowiedzUsuńojaaaaaaaaaaa musi być pyszny<3
OdpowiedzUsuń