5 lut 2014

Tort bezowy czekoladowo-laskowy


Na wstępie chcę podziękować wszystkim którzy odwiedzają mojego bloga. Jest już ponad 1000 polubień na FB, bardzo mnie to cieszy, że z dnia na dzień przybywa odbiorców. To moja motywacja do działania i wymyślania coraz to nowych przepisów. Dziękuję raz jeszcze, a z tej okazji zapraszam Was na tort bezowy z orzechami laskowymi, czekoladą i kremem kawowym. :)

Blaty bezowe
Składniki:
  • 6 dużych białek
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki uprażonych, obranych ze skórki i zmielonych na mąkę orzechów laskowych
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • 3 łyżki kakao
Białka ubijać przez ok. 10 minut dodając do nich łyżka, po łyżce cukier. Beza ma być bardzo gęsta i lśniąca. Z ostatnią partią cukru dodać mąkę, ocet i kakao. Zmiksować na minimalnych obrotach.
Orzechy za pomocą łopatki wmieszać w pianę.

Na papierze do pieczenia odrysować dwa koła o średnicy 20cm, wyłożyć na nie bezę, wyrównać i piec w 150ºC przez około 60 minut.
Upieczone wystudzić przy delikatnie uchylonym piekarniku.


Krem kawowy
Składniki:
  • 200ml śmietany 36%
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 4 łyżki cukru pudru
Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.

Mascarpone i śmietankę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i jeszcze raz szybko zmiksować.
Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu,  przykryć drugą bezą i resztą kremu.
Schłodzić minimum 4-5 godzin w lodówce.

Przed podaniem udekorować posiekaną gorzką czekoladą oraz uprażonymi orzechami.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Jaka rozpusta. Ale jest okazja, trzeba świętować: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś podobnego ostatnio właśnie za mną chodzi... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. o rajuś !!!!! zjadłabym ten torcik nawet przez monitor ... wygląda nieziemsko :0)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez nie lubię ale ta wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się w tych zdjęciach :)) w ciastach zresztą też

    OdpowiedzUsuń