4 lut 2014

Muffiny bananowo-czekoladowe


Proste, a jakie smaczne! Czyli jak chyba każde połączenie bananów z czekoladą. Też uważacie je za wybitnie trafione? :)

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże i dojrzałe banany rozgniecione na papkę
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
 Mokre składniki(olej, mleko, jajka, banany)  wymieszać w jednej misce.

Mąkę przesiać z kakao, cynamonem, proszkiem i sodą. Dodać cukier, oraz płyny. Całość krótko zmiksować lub za pomocą łyżki wymieszać tylko do połączenia się.
Papilotki wypełniać do 3/4 wysokości(jak widać na zdjęciach, ja przesadziłem i troszkę wylały się po za rant ;) ). Piec w 180ºC przez 20 minut(stan upieczenia polecam sprawdzić patyczkiem).

Gotowe całkowicie wystudzić na kratce, przyozdobić ulubionym kremem( u mnie mascarpone wymieszane z nutellą :) ).
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Zjawiskowe zdjęcia, pyszne przepisy !!!
    Mateusz będę zaglądać z zachwytem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, to połączenie perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są po prostu boskie! Muffiny wyglądają bardzo elegancko w tych fioletowych papilotkach :)
    Spróbuję przepisu w pierwszy wolny weekend, przysięgam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają super czekoladowo, ten ich środek...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Banany i czekolada jak najbardziej ! One są dla siebie stworzone jak jabłko i cynamon ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Banany i czekolada to genialne połączenie!
    Ale chyba drobny błąd do tytułu się wkradł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, dzięki. :)
      Bananowe to bardzo trudne słowo. :D

      Usuń
  7. Wyszły CUDOWNE!!! a zapach powalający :D Na pewno pochwalę się fotką na Twoim fejsie :) Jedyna zmiana - zamiast kremu - polewa czekoladowa i nieco mniej cukru ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakie są proporcje mascarpone i nutelli? Zabieram się za pieczenie :) Wyglądają cudnieeeeee

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam proporcji. Robię na smak, że tak powiem :D
      Jedyne co jest ważne to to, żeby składniki były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się połączą.

      Usuń
    2. Dziękuję :) Babeczki już pachną .... :)

      Usuń