Wszystko co kajmakowe jest pycha i taki też okazał się ten sernik. :)
Bardzo kremowy, piankowy i o karmelowej nucie. Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 250g zmielonego twarogu
- 250g mascapone
- 400g kajmaku
- 200ml śmietanki 36%
- 50ml alkoholu - u mnie rum
- 3,5-4 łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 80-100ml wrzątku
W 2 partiach za pomocą łopatki wmieszać ubitą na sztywno śmietankę.
Masę wylać do tortownicy o średnicy ok. 21cm, ze spodem wyłożonym biszkoptami.
Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce, aby dobrze stężał.
Wierzch udekorować bitą śmietaną i stróżkami z masy kajmakowej.
Smacznego!
Dobrze gadasz! Wszystko co ma w sobie kajmak jest boskie ;)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńWpadlam tutaj z Google+ i odrazu przypielam mase przepisow (dobrze, ze blogger dodal Pinke), uwielbiam twoje przepisy a dzisiaj zrobie banana rolls:) Moje dzieci beda szczesliwe:) Piekne zdjecia!
OdpowiedzUsuńPiekny!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszny i pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie i apetycznie...:) Zaczynam coraz mocniej lubić serniki!
OdpowiedzUsuńŚwietny! Bardzo apetycznie prezentuje się na zdjęciach.
OdpowiedzUsuńJutro go zrobię!*-*
OdpowiedzUsuńWygląda super,napewno jest pyszny!!!
OdpowiedzUsuńwygląda super, napewno jest pyszny!!!
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik jest bardzo slodki ? :)
OdpowiedzUsuńNie raczej nie jest to ulepek. ;)
UsuńMateusz, wracam właśnie niemal dosłownie z polowania na mascarpone. W mojej okolicy chyba wszyscy robią coś z tym serkiem na święta, bo nigdzie go nie ma! Stad moje pytanie. Czy jeśli zamiast mascarpone dam w sumie 500 g twarogu to będzie bardzo źle? ;/
OdpowiedzUsuńBędzie ok, ale wtedy nie będzie aż tak kremowy. Może daj 400g twarogu i np. 100g gęstego jogurtu greckiego?
UsuńSprubuję :) Dzięki:)
OdpowiedzUsuń