Jabłka mogę jeść pod każdą postacią i w każdej ilości, więc gdy tylko znalazłem ten przepis wiedziałem, że będę z niego zadowolony i tak wpisał się w jedną z moich standardowych propozycji obiadowych. Nie dość, że robi się to danie błyskawicznie to jest dietetyczne i wybornie smakuje.
Soczysty kurczak, kwaśne, lekko karmelizowane jabłka i ziemniaki w mundurkach.Kto tego nie lubi?
Składniki:
- 1 filet kurczaka
- 2-3 twarde i najlepiej kwaskowate jabłka
- 4 ziemniaki
- rozmaryn
- sok z połowy sytryny
- sól, cukier, pieprz, słodka papryka
- rukola, szczypiorek lub natka
Na początku ugotować wyszorowane ziemniaki w osolonej wodzie.
Filet z kurczaka podzielić na mniejsze części, a grubsze kawałki rozbić dłonią na grubość ok. 2cm. Oprószyć solą, pieprzem, rozmarynem i sporą ilością słodkiej papryki.
Jabłka pokroić na 4-6 części(w zależności od ich wielkości).
Patelnię teflonową wysmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Wrzucić jabłka i kurczaka. Smażyć na dużym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż wszystko się zrumieni, w międzyczasie posypać po jabłkach szczyptą cukru.
Gdy mięso i jabłka się zrumienią wcisnąć na patelnię sok z cytryny oraz podlać 1/4 szklanki wody, wrzucić ugotowane i przekrojone na połówki ziemniaki, posolić, posypać sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, wymieszać i dusić aż większość płynu odparuje.
Gotowe danie posypać młodą rukolą, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz