13 kwi 2014

Babka drożdżowa kokosowo-cytrynowa


Dziś zapraszam na jeszcze jedną Wielkanocną babkę. Drożdżowa ale w strukturze trochę odbiegająca od tradycyjnej baby, a to za sprawą wiórków kokosowych które dodaje się do ciasta.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • skórka otarta z jednej całej cytryny
  • szczypta soli

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut.
W misie miksera wymieszać pozostałe składniki, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto końcówkami w kształcie haków przez ok. 5-6 minut, po tym czasie ciasto odstawić na godzinę do podwojenia objętości.

Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte i jeszcze raz krótko wyrobione ciasto(chodzi o to, aby je odgazować).
Piec w 180ºCprzez 20-25 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczoną wyjąć na kratkę, całkowicie wystudzić.
Ozdobić ulubionym lukrem, kokosem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!


Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Taką babeczkę to jadłbym <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna baba:)
    Zapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bym jadła! :D Uwielbiam wszystko co kokosowe! i chyba upiekę tę babkę na święta :) albo już przed :P

    OdpowiedzUsuń
  4. może to właśnie taką babkę powinnam upiec na święta ;>

    OdpowiedzUsuń