Dziś zapraszam na jeszcze jedną Wielkanocną babkę. Drożdżowa ale w strukturze trochę odbiegająca od tradycyjnej baby, a to za sprawą wiórków kokosowych które dodaje się do ciasta.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 3 żółtka
- 100g rozpuszczonego masła
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- pół szklanki cukru
- skórka otarta z jednej całej cytryny
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżkę cukru i odstawić na 10 minut.
W misie miksera wymieszać pozostałe składniki, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto końcówkami w kształcie haków przez ok. 5-6 minut, po tym czasie ciasto odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Przełożyć wyrośnięte i jeszcze raz krótko wyrobione ciasto(chodzi o to, aby je odgazować).
Piec w 180ºCprzez 20-25 minut, do czasu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Upieczoną wyjąć na kratkę, całkowicie wystudzić.
Ozdobić ulubionym lukrem, kokosem i kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego!
Taką babeczkę to jadłbym <3
OdpowiedzUsuńFajna baba:)
OdpowiedzUsuńZapraszam również na konkurs na mym blogu http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
A ja też bym jadła<3
OdpowiedzUsuńJa też bym jadła! :D Uwielbiam wszystko co kokosowe! i chyba upiekę tę babkę na święta :) albo już przed :P
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Bomba :D
OdpowiedzUsuńmoże to właśnie taką babkę powinnam upiec na święta ;>
OdpowiedzUsuń