21 maj 2014

Sernik z ganache i orzechami w karmelu


To chyba najlepszy sernik ever jaki powstał w mojej kuchni!
Waniliowa masa serowa, warstwa obłędnego ganache, prażone orzeszki w lekko słonym karmelu i małe, strzelające pod zębami beziki. Czy może być coś lepszego? Chyba tylko jego wygląd. :)

Spód
Składniki:
  • 400g ciasteczek oreo lub innych tego typu markiz
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 160g rozpuszczonego masła
Ciastka pokruszyć, dodać do nich resztę składników, wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylepić nim dno i boki tortownicy o średnicy 22cm. Schłodzić minimum godzinę w lodówce.

Orzechy w karmelu
Składniki:
  • 350g cukru
  • 150ml wody
  • 220ml śmietany kremówki
  • łyżka mąki ziemniaczanej*
  • łyżka mąki pszennej*
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka uprażonych orzeszków ziemnych
Cukier, wodę i sól postawić na średnim ogniu, gotować nie mieszając(można jedynie poruszać rondelkiem) do uzyskania ciemnego karmelu, zdjąć z ognia, dodać cynamon oraz połowę przygotowanej śmietanki, wymieszać do uzyskania jednolitej masy(w razie potrzeby delikatnie podgrzewając). W pozostałej części śmietany rozpuścić mąki i kawę, wlać ją do karmelowego sosu, doprowadzić do zagotowania(ma powstać swego rodzaju karmelowy budyń). wsypać uprażone orzeszki.
Masę wylać na spód z ciastek, schłodzić.


Ganache
Składniki:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 100ml śmietanki kremówki
Rozpuścić masło ze śmietaną, zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wylać ją na orzechy w karmelu, również schłodzić.

Masa serowa
Składniki:
  • 350g kremowego serka, np. mascarpone
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 całe jajka + 2 żółtka(białka zachować do bezy)
  • łyżka esencji waniliowej
  • pół szklanki cukru
  • skórka otarta z połowy limonki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować na walnych obrotach miksera, wylać ją na wcześniej przygotowane warstwy.
Piec ok. 40 minut w 170ºC, sernik z wierzchu powinien byś ścięty, jednak środek przy poruszaniu tortownicą może delikatnie dygotać.
Upieczony wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce, w tym czasie przygotować polewę.


Dodatkowo:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki mleka
Składniki rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali.
Polewę wylać na sernik(może być jeszcze ciepły), wystudzić, schłodzić całą noc w lodówce.

  • 2 białka
  •  pół szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka z cukrem i solą ubijać nad kąpielą wodną przez ok 6-7 minut, aż pod palcami nie będą wyczuwalne kryształki cukru, a beza zgęstnieje.
Przełożyć ją do rękawa cukierniczego, ozdobić sernik, opalić ją za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na chwilę pod bardzo mocno rozgrzany grill(należy uważać żeby jej nie spalić).
Smacznego! :)


* - pomysł na sernik

11 komentarzy:

  1. O mój Boże..... To jest dopiero sernik!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpieszczasz tymi przepisami na serniki: )

    OdpowiedzUsuń
  3. omg cudo, ale roboty co nie miara :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest chyba najlepsza rzecz jaką kiedykolwiek widziałam *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. ja Cię proszę, otwórz cukiernię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla tego sernika bym zgrzeszyła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wyszło mi to ciasto! Pracochłonne i drogie, tym większy żal. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, nie wiem gdzie popełniałam błędy. Ciasteczka oreo mega twarde, masa z orzechami niesmaczna, a sernik płynny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurde! Ciekaw jestem dlaczego nie wyszło.

      Usuń
  10. Muszę się w końcu tu odezwać - mistrzostwo! Świetne pomysły, idealne zdjęcia i zapewne do tego jeszcze wszystko jest przepyszne...Może potrzebujesz pomocy kuchennej?;-)

    OdpowiedzUsuń