18 maj 2014

Ciasto kawowe z kremem czekoladowym


Szybkie i proste w przygotowaniu, jak wszystko ostatnimi czasy na blogu. ;)
Kawowy biszkopt, nasączony likierem z  pokaźną warstwą kremu czekoladowego. Propozycja jeszcze jesienno-zimowa, ale już niedługo na blogu pojawią się świeże owoce w różnych wydaniach. :)

Biszkopt kawowy
Składniki:


  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka octu
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Białka ubić na sztywno z połową cukru, żółtka utrzeć do białości z pozostałym.
Kawę rozpuścić w mleku, dodać do ubitych żółtek na przemian z suchymi składnikami(mąką, kakao, sodą) oraz octem.
Do masy w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.
Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 30x30, piec w 180ºC ok. 30 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Wystudzić, ściąć ewentualną górkę, nasączyć likierem kawowym(ok. pół szklanki).

Krem czekoladowy
Składniki:
  • 500ml śmietany 36%
  • 200g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
  • pół szklanki cukru
  • 250g mascarpone
  • 3 łyżki kakao
  • 50ml likieru kawowego
Śmietankę i mascarpone ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej i sztywnej masy, dodać przesiane kakao, cukier, likier oraz rozpuszczoną i przestudzoną do temperatury pokojowej czekoladę, delikatnie zmiksować tak aby masa się nie zważyła.

Nałożyć na przygotowany biszkopt np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Schłodzić minimum 3-4 godziny, a przed podaniem udekorować stróżkami czekolady.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz