Szybkie i proste w przygotowaniu, jak wszystko ostatnimi czasy na blogu. ;)
Kawowy biszkopt, nasączony likierem z pokaźną warstwą kremu czekoladowego. Propozycja jeszcze jesienno-zimowa, ale już niedługo na blogu pojawią się świeże owoce w różnych wydaniach. :)
Biszkopt kawowy
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka octu
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuścić w mleku, dodać do ubitych żółtek na przemian z suchymi składnikami(mąką, kakao, sodą) oraz octem.
Do masy w 3 partiach wmieszać ubitą pianę z białek.
Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 30x30, piec w 180ºC ok. 30 minut lub do czasu aż wbity w środek patyczek będzie suchy.
Wystudzić, ściąć ewentualną górkę, nasączyć likierem kawowym(ok. pół szklanki).
Krem czekoladowy
Składniki:
- 500ml śmietany 36%
- 200g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
- pół szklanki cukru
- 250g mascarpone
- 3 łyżki kakao
- 50ml likieru kawowego
Nałożyć na przygotowany biszkopt np. za pomocą rękawa cukierniczego.
Schłodzić minimum 3-4 godziny, a przed podaniem udekorować stróżkami czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz