27 mar 2013

Chleb mieszany ze śliwką na zakwasie


Chleb z grubą i chrupiącą skórką, który trzyma świeżość przez tydzień z dodatkiem śliwek, nasion dyni, siemienia lnianego, słonecznika i wszystkich dobroci jakich można chcieć w chlebie.

 

Składniki:
  • 0,5kg mąki żytniej
  • 1kg mąki pszennej
  • 500g zakwasu pszennego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki nasion słonecznika 
  • 0,5 szklanki nasion dyni
  • 150g suszonych śliwek
  • 1,5l wody
 Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać przez ok. 10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewać wody, aż do konsystencji budyniu( to chyba najtrafniejsze porównanie jakie nasuwa mi się na myśl).




Dwie duże keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do nich ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Gdy ciasto urośnie do wysokości form posmarować je z wierzchu wodą, nagrzać piekarnik do 190ºC i piec ok. 1,5-2 godzin. U mnie przez 1,5 godziny włączone jest grzanie góra-dół, a na ostatnie pół godziny piecze się sam dół.
Po upieczeniu jeszcze gorący wyjąć z form, obrać z papieru do pieczenia wstawić na kratce do gorącego piekarnika przy lekko uchylonych drzwiach. Pozostawić tak do wystygnięcia, a następnie owinąć w czysty ręcznik i zostawić na ok. 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz