Składniki:
- 0,5kg mąki żytniej
- 1kg mąki pszennej
- 500g zakwasu pszennego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 0,5 szklanki nasion słonecznika
- 0,5 szklanki nasion dyni
- 150g suszonych śliwek
- 1,5l wody
Dwie duże keksówki wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do nich ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Gdy ciasto urośnie do wysokości form posmarować je z wierzchu wodą, nagrzać piekarnik do 190ºC i piec ok. 1,5-2 godzin. U mnie przez 1,5 godziny włączone jest grzanie góra-dół, a na ostatnie pół godziny piecze się sam dół.
Po upieczeniu jeszcze gorący wyjąć z form, obrać z papieru do pieczenia wstawić na kratce do gorącego piekarnika przy lekko uchylonych drzwiach. Pozostawić tak do wystygnięcia, a następnie owinąć w czysty ręcznik i zostawić na ok. 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz