Tym razem bardzo pomarańczowa babka na jogurcie. Delikatna, dobrze wyrośnięta i wilgotna. Taka jaka powinna być.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto można wzbogacić o kakao i zrobić ciemną wersję lub zebrę.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/4 szklanki* oleju
- 3/4 szklanki białego cukru
- 1 pomarańcza**
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę(zajmuje to ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Cały czas miksując dodać olej, proszek do pieczenia, jogurt, sok z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Wymieszać i delikatnie dosypywać mąkę.
Wylać do formy(u mnie 22cm) i piec w 170-180ºC przez 45 minut, ale ciasto należy sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie on nosił jeszcze ślady surowego ciasta dopiekać kolejne 10 minut.
Ciasto wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polać pomarańczowym lukrem(roztarty cukier puder z sokiem pomarańczowym).
Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.
* - szklanka o pojemności 250ml
** - użyłem soku z jednego dużego owocu, ale skórkę otarłem z 2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz