27 mar 2013

Pomarańczowa babka na jogurcie


Tym razem bardzo pomarańczowa babka na jogurcie. Delikatna, dobrze wyrośnięta i wilgotna. Taka jaka powinna być.
Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto można wzbogacić o kakao i zrobić ciemną wersję lub zebrę.

Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki* oleju 
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 1 pomarańcza**
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia



Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę(zajmuje to ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera). Cały czas miksując dodać olej, proszek do pieczenia, jogurt, sok z pomarańczy i otartą z niej skórkę. Wymieszać i delikatnie dosypywać mąkę.

Wylać do formy(u mnie 22cm) i piec w 170-180ºC przez 45 minut, ale ciasto należy sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie on nosił jeszcze ślady surowego ciasta dopiekać kolejne 10 minut.

Ciasto wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie polać pomarańczowym lukrem(roztarty cukier puder z sokiem pomarańczowym).
Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.

 * -  szklanka o pojemności 250ml
** - użyłem soku z jednego dużego owocu, ale skórkę otarłem z 2




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz