Chrupiąca z wierzchu beza z ciągnącym i piankowym środkiem, obłożona bitą śmietaną, polana wiśniową frużeliną i udekorowana strużynami z gorzkiej czekolady. Potrzeba coś więcej, by stwierdzić, że będzie pyszna? ;)
Beza
Składniki:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
Na koniec wsypać mąkę, wlać ocet i dobrze zmiksować.
Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 22-23cm, wyłożyć białka i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezę przez 70-80 minut.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia(najlepiej na całą noc).
Frużelina wiśniowa
Składniki:
- 250g mrożonych wiśni
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i połączyć z wiśniami.
Schłodzić i wstawić do lodówki.
Masa powinna mieć konsystencję kisielu.
Na wykonanie czekoladowych rurek potrzeba kilka kostek gorzkiej czekolady.
Rozpuścić je w mikrofali i wylać równą warstwą na np. szklaną deskę do krojenia. Gdy czekolada zacznie tężeć skrobać ją ostrym nożem.
Dodatkowo potrzebne będzie 100-150ml śmietany kremówki i 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem.
Wykonanie:
Na upieczoną bezę wyłożyć bitą śmietan, frużelinę oraz czekoladowe rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz