28 mar 2013

Szwarcwaldzka pavlova


Chrupiąca z wierzchu beza z ciągnącym i piankowym środkiem, obłożona bitą śmietaną, polana wiśniową frużeliną i udekorowana strużynami z gorzkiej czekolady. Potrzeba coś więcej, by stwierdzić, że będzie pyszna? ;)


Beza
Składniki:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
Białka w temperaturze pokojowej ubijać ze szczyptą soli. Gdy dobrze się spienią i zaczną robić się sztywne dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksować na najwyższych obrotach, aż cały cukier wsypiemy do masy, a piana zrobi się lśniącą, gęsta i bardzo sztywna. Trwa to ok. 10-15 minut.
Na koniec wsypać mąkę, wlać ocet i dobrze zmiksować.

Na papierze do pieczenia odrysować koło o średnicy 22-23cm, wyłożyć białka i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezę przez 70-80 minut.
Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić bezę do całkowitego wystudzenia(najlepiej na całą noc).



Frużelina wiśniowa
Składniki:
  • 250g mrożonych wiśni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Wiśnie i cukier umieścić na gazie. Poczekać, aż puszczą one sok i dodać mąkę rozrobioną w odrobinie wody(dosłownie łyżce). Zagotować i zdjąć z ognia.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody i połączyć z wiśniami.
Schłodzić i wstawić do lodówki.
Masa powinna mieć konsystencję kisielu.



Na wykonanie czekoladowych rurek potrzeba kilka kostek gorzkiej czekolady.
Rozpuścić je w mikrofali i wylać równą warstwą na np. szklaną deskę do krojenia. Gdy czekolada zacznie tężeć skrobać ją ostrym nożem.

Dodatkowo potrzebne będzie 100-150ml śmietany kremówki i 3 łyżki cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem.

Wykonanie:

Na upieczoną bezę wyłożyć bitą śmietan, frużelinę oraz czekoladowe rurki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz