Amerykański klasyk w moim lekko odchudzonym wydaniu, idealne z syropem klonowym, miodem lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody gazowanej
- łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 białka jaj*
- łyżka stopionego masła lub oleju
- szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby regulować gęstość ciasta dodając mąki lub mleka.
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła(lub wysmarować ją ręcznikiem kuchennym zwilżonym olejem), a na to wykładać porcje ciasta. Ważne aby wylewać je w jednym miejscu i pozwolić mu się samemu "rozlać" dzięki czemu otrzymamy idealny krążek.
Smażyć je na średnim ogniu, do momentu pojawienia się bąbelków(jak przy naleśnikach), przewrócić i zrumienić z drugiej strony.
Gotowe podawać ułożone w stosik i polane syropem klonowym.
* - oczywiście można dodać całe jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz