17 mar 2013

Pancakes

Amerykański klasyk w moim lekko odchudzonym wydaniu, idealne z syropem klonowym, miodem lub po prostu posypane cukrem pudrem.




Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka jaj*
  • łyżka stopionego masła lub oleju
  • szczypta soli
/składniki na ok. 6-7 sztuk o średnicy 10-12cm/
 
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby regulować gęstość ciasta dodając mąki lub mleka.
Ciasto przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła(lub wysmarować ją ręcznikiem kuchennym zwilżonym olejem), a na to wykładać porcje ciasta. Ważne aby wylewać je w jednym miejscu i pozwolić mu się samemu "rozlać" dzięki czemu otrzymamy idealny krążek.
Smażyć je na średnim ogniu, do momentu pojawienia się bąbelków(jak przy naleśnikach), przewrócić i zrumienić z drugiej strony.

Gotowe podawać ułożone w stosik i polane syropem klonowym.



* - oczywiście można dodać całe jajka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz