Obiad na słodko to jedna z tych propozycji którym nie odmówię, a gdy
jeszcze są w to zamieszane moje ukochane truskawki nie trzeba mnie namawiać, tak więc może trochę lata w środku zimy tej wiosny? ;)
Pyszne pierogi nadziewane musem z truskawek, polane cynamonowym jogurtem i od razu robi się cieplej.
Składniki:
- 0,5 kg mąki przennej
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka soli
- 0,5 kg truskawek
- 2-3 łyżki cukru
Truskawki z cukrem zmiksować na mus(gdyby był zbyt rzadki można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotować go).
Każde kółko z ciasta napełnić łyżeczką musu, brzegi delikatnie posmarować wodą i dokładnie skleić tak aby podczas gotowania nadzienie się nie wydostało.
W garnku zagotować wodę, posolić ją do smaku i wrzucić pierogi. Gotować aż wypłyną, a później jeszcze 2-3 minuty.Podawać gorące ze śmietaną lub jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz