2 kwi 2013

Pierogi z musem truskawkowym

 

Obiad na słodko to jedna z tych propozycji którym nie odmówię, a gdy jeszcze są w to zamieszane moje ukochane truskawki nie trzeba mnie namawiać, tak więc może trochę lata w środku zimy tej wiosny? ;)

Pyszne pierogi nadziewane musem z truskawek, polane cynamonowym jogurtem i od razu robi się cieplej.

 Składniki:
  • 0,5 kg mąki przennej
  • szklanka gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • 0,5 kg truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
 Mąkę wymieszać z solą, dolać wodę i wyrabiać ciasto ok. 5-10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm i powycinać kółka, np. za pomocą szklanki.

Truskawki z cukrem zmiksować na mus(gdyby był zbyt rzadki można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i zagotować go).
 Każde kółko z ciasta napełnić łyżeczką musu, brzegi delikatnie posmarować wodą i dokładnie skleić tak aby podczas gotowania nadzienie się nie wydostało.
W garnku zagotować wodę, posolić ją do smaku i wrzucić pierogi. Gotować aż wypłyną, a później jeszcze 2-3 minuty.

Podawać gorące ze śmietaną lub jogurtem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz