Z okazji pierwszych urodzin bloga zapraszam na tort, diabelnie czekoladowy bo czym jak czym, ale to właśnie czekolada jest najlepszym co może być. :)
Tradycyjnie krem do przełożenia to sama czekolada i śmietana kremówka, ja jednak nie byłbym sobą gdyby go choć odrobinę nie odchudził.
Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy
Żółtka, maślankę, olej, kawę i ekstrakt z wanilii roztrzepać rózgą, następnie wsypać suche składniki i wymieszać do połączenia, za pomocą trzepaczki wmieszać ubitą ze szczyptą soli pianę z białek
Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w 180ºC przez około godzinę, a tak naprawdę do momentu gdy wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy.
Upieczone ciasto podzielić na 3 blaty.
Krem czekoladowy
Składniki:
- 300g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 330ml śmietany kremówki 36%
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 100g masła
- 800g jogurtu greckiego*
- 3 łyżki kakao
Śmietankę, kawę, cukier i masło umieścić w rondelki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę, wymieszać do powstania jednolitej masy, którą trzeba schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Odsączony jogurt zmiksować z kakao oraz przygotowanym wcześniej ganache.
Tak przygotowanym kremem przekładać tort, boki oraz wierzch można udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
* - użyłem takiego
Świetny tort!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy z odsączanym jogurtem greckim i bardzo często je wykorzystuje.
Trzeba jednak pamiętać, że nie każdy jogurt się do tego nadaje. Ten, którego użyłeś jest ok.
Ale najlepiej sprawdza się jogurt firmy Zott. Po odsączeniu ma naprawdę konsystencję serka mascarpone.
Minusem jest tylko cena:(
pozdrawiam
Dziękuję.
UsuńSzczerze powiedziawszy to zawsze używam tego, cena jest przystępna, szybko się odsącza i jest gęsty już sam w sobie. Muszę wypróbować ten który polecasz.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda obłędnie, a Twoje zdjęcia powodują że ciężko wrócić do siebie. Jak dla mnie dzieło sztuki. Podziwiam. POzdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć :) Tort wygląda obłędnie :) Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Mam tylko jedno pytanie. Co to znaczy 'odsączony' jogurt grecki? Co trzeba z nim zrobic? Pozdrawiam serdecznie i czekam na następne przepisy.
OdpowiedzUsuńTak jak napisałem w przepisie.
UsuńNa noc trzeba wylać go na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem(sitko musi być nawieszone na misce, aby serwatka wyciekająca z jogurtu miała gdzie się zbierać.)
Co za rozpusta! To mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńDawaj kawałek! albo dwa! :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zeżarłem ostatni. :P
UsuńTak się powinno świętować urodziny, wspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńgdzie robisz zdjęcia?:)
OdpowiedzUsuńW domu, na biurku przy oknie. :D
Usuńniesamowite są :)
UsuńOby więcej takich pyszności: ))
OdpowiedzUsuńGratuluję i życzę dalszej wytrwałości i niezatracenia pasji: ))
Mateusz a czy te ciasto czekoladowe to z tych wilgotnych?
OdpowiedzUsuńPs.chciałabym mieć takiego męża który piekł by mi takie torty:)
Pozdrawiam,
Kama:)
Tak, dzięki maślance i olejowi jest wilgotne samo w sobie. :)
Usuńi powiedz że ty te wszystkie pyszności zjadasz?? bo wgl po tobie nie widać;p
OdpowiedzUsuń